Pro Patria tijdens Oranjefeest in 1911Open Monumentendag, dat plaatsvindt op 9 en 10 september, heeft dit jaar als thema Levend Erfgoed. De opening wordt verricht door wethouder Willeke Mertens op zaterdag 9 september om 10.00 bij de watertoren De Tien Gemeenten. Zij onthult daar een historisch informatiebord over de watertoren.

Het thema dit jaar is Levend Erfgoed. Elk monument, gebouw of plek heeft zijn eigen verhaal. Dit jaar is er in het programma daarom extra aandacht voor de verhalen en tradities van Zoetermeer en haar inwoners. Door aandacht te besteden aan dit niet-materiële erfgoed doen locaties en organisaties mee die anders niet mee zouden doen. Gymnastiekvereniging Pro Patria organiseert in Gymworld een open dag met demonstraties en proeflessen en vertelt over de geschiedenis van de vereniging. Muziektheatergezelschap Cantiamo treedt op in de Oude Kerk en het Zoetermeers Mannenkoor in de Nicolaaskerk. Ook de bigband Kunst en Vriendschap is van de partij in de Dorpsstraat.

Programma

Dit jaar doen er maar liefst 25 locaties mee. Alle locaties zijn geopend op 9 september. Enkele locaties zijn ook geopend op 10 september. Een groot aantal locaties nam al eerder deel, maar nieuwe deelnemers zijn dit jaar de Pelgrimshoeve, boerderij Rozenburg en tuinvereniging Hoeve Meerzicht. De fietsroute voert dit jaar ook langs het funeraire erfgoed van Zoetermeer. De vier begraafplaatsen in Zoetermeer, bij de Oude Kerk, bij de Nicolaaskerk, aan de Binnenweg en aan de Hoflaan, zijn geopend en hebben ieder een eigen karakter en historie en dus ook een andere kijk op begraven.

Boerderij Rozenburg Voorweg 112

De ontwikkeling van de New Town Zoetermeer krijgt net als vorig jaar aandacht, nu met de tentoonstelling ‘Zoetermeer: ontwikkeling door experiment’. Er is ook aandacht voor bedrijven die in Zoetermeer zijn gevestigd of zijn geweest met de tentoonstelling ‘Bedrijvig Zoetermeer’. Deze tentoonstelling laat zien hoe Zoetermeer groeide van een agrarisch ambachtelijke samenleving naar moderne bedrijvigheid.  Deze tentoonstelling, in het verenigingsgebouw van HGOS, wordt op 9 september om 13.00 uur geopend door wethouder Jan Iedema.  

Klassendag

Dit jaar vindt in Zoetermeer voor de tweede keer de Open Monumenten Klassendag plaats. Ongeveer 900 kinderen van groep 7 en 8 van een aantal Zoetermeerse basisscholen krijgen introductielessen en bezoeken daarna een monument. 

Programmaboekje

Het programmaboekje is gratis verkrijgbaar bij boekhandel De Kler in het Stadshart, in het StadhuisForum en bij HGOS, Dorpsstraat 132. Tijdens Open Monumentendag is het boekje ook te krijgen bij de deelnemende locaties. 

De meest recente informatie vindt u op www.openmonumentendag.nl/zoetermeer en op www.facebook.com/OMDZoetermeer

Foto 1: Pro Patria tijdens Oranjefeest in 1911
Foto 2: Boerderij Rozenburg Voorweg 112

-advertenties-

-goede doel-