Het idee dat alleenstaande bewoners van een groot appartement of eengezinswoning doorstromen naar een kleinere woning zodat hun grote woning weer beschikbaar komt voor een gezin is mooi. Maar het blijkt niet altijd even makkelijk te zijn om zo’n ‘doorstroomverhuizing’ in gang te zetten.


Savelsbos2Ria Schreuder-Pfaff is 68 jaar en woont in een 4-kamerflat op het Savelsbos in de wijk Meerzicht. Zij woont hier sinds 1985. Haar man overleed in 2012 en de woning met 4 kamers wordt wat te groot voor Ria alleen. Ook is er achterstallig onderhoud, de verduurzaming van het Savelsbos staat pas gepland voor 2027. Ria wil niet hierop wachten, maar liever al eerder naar een kleinere woning. Haar grote woning op het Savelsbos, met een grote daktuin van de flat, zou dan vrij komen voor een gezin met kinderen.
Maar het lukt Ria niet om een andere woning te vinden. Het liefst wil zij naar een 3-kamer appartement in het nieuwbouwgedeelte op de Albrandswaard, want zij wil in Meerzicht blijven wonen, waar zij al tientallen jaren woont. Ria probeerde via de seniormakelaar in aanmerking te komen voor een kleinere woning in Meerzicht, maar kwam daar niet verder. De seniormakelaar mag alleen mensen helpen die een woning van 80 m2 of meer achterlaten. De woning van Ria voldoet daar wel aan, maar door een fout staat de woning geregistreerd als 63,8 m2.
Ria Schreuder-Pfaff: “Dit houdt dus in dat er bijna niemand uit het Savelsbos weg komt, er wonen hier trouwens heel veel mensen helemaal alleen in een 3- of 4-kamerflat. Doodzonde, want deze flat is deze enige flat in Zoetermeer met een daktuin (die tevens op de monumentenlijst staat) op de 1e woonlaag en juist zeer geschikt is voor een gezin met kinderen.”

 

Vriendin mag wel verhuizen

Een vriendin van Ria, die alleen in een eengezinswoning woont, is wel benaderd om te verhuizen naar een appartement op de Du Meelaan van het nieuwbouwproject ‘De tuin van Palenstein’. Ria zou ook graag naar een van deze woningen, die in het 1e kwartaal van 2024 opgeleverd worden, verhuizen. De woningen hebben vloerverwarming wat heel goed zou zijn voor de kramp in haar benen en voeten.
Zij nam contact op met Vidomes, maar komt niet in aanmerking voor deze woningen, omdat ze nu huurt bij de Goede Woning. Vidomes liet in een reactie weten dat huurders die bij een andere woningbouwvereniging huren niet in aanmerking komen voor een ‘doorstroomverhuizing’ van Vidomes. Zij moet dan contact opnemen met de seniormakelaar van Woonnet Haaglanden.
Ria: “De seniormakelaar van Woonnet Haaglanden heeft mij nog nooit gezien, we hebben alleen gemaild als er een woning beschikbaar was waarop ik met mijn inkomen op kon reageren. Maar sinds zij bij DGW is geweest, begon zij nu ook al over het aantal m2 gebruiksoppervlak wat ik achterlaat moeilijk te doen.”

Ria is ten einde raad en weet niet meer waar ze terecht kan voor hulp om een andere woning te krijgen. “Ik ben al meer dan een jaar bezig voor een andere woning. Op Woonnet Haaglanden staan er helaas weinig appartementen in Zoetermeer, en als ik op iets heb gereageerd, is die reactie er na de sluitingsdatum alweer vanaf. Zo gaat het met alle woningen waar ik op reageer. Ik voel me dus min of meer gediscrimineerd.”

Foto: Miroslav Buhac

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-