jennetunnel2Van maandag tot en met vrijdag staan tussen 7.00 en 16.00 uur verkeersregelaars bij de Wethouder Jennétunnel, de verbinding tussen Dorp en Rokkeveen. Het is volgens de verkeersregelaars ‘gewoon niet te doen’ om de veiligheid te handhaven.

 

“Als je aan de ene kant staat, dan fietsen ze er van de andere kant gewoon doorheen, en andersom! We lopen de hele dag heen en weer, maar zien zóveel mensen die het verbod negeren en ook heel veel bijna ongelukken. Het is wachten tot het mis gaat”, aldus de verkeersregelaar.

De wethouder Jennétunnel is een fiets-wandeltunnel van de Eerste Stationsstraat in Dorp naar de Tweede Stationsstraat in Rokkeveen. De tunnel geeft toegang tot Station Zoetermeer Oost vanaf de wijk Dorp. De tunnel is deels afgesloten voor onderhoud, er worden tegels en trappen vervangen en beton gerepareerd.

 

 jennetunnel1  jennetunnel3
Vanaf Rokkeveen Vanaf Dorp

Onveilige situatie

Op de site van de gemeente Zoetermeer is te lezen dat vanaf Dorp naar Rokkeveen fietsen overdag aan de hand mogen worden meegenomen, de andere kant op mag dit niet en is de tunnel niet te gebruiken. Brommers/scooters moeten sowieso de omleiding nemen volgens de officiële instructie van de gemeente.
Wie bij de tunnel gaat kijken, ziet dat fietsers, wandelaars en brommers van beide kanten de tunnel in en uit gaan. Wanneer zij dicht bij een handhaver zijn, wordt vaak nog afgestapt en een stuk gelopen met de fiets aan de hand. Maar is de handhaver ver genoeg uit de buurt, dan fietsen veel mensen vrolijk door.
Dit leidt tot extra onveilige situaties, leggen de handhavers uit. “Je hebt nette mensen die gewoon rustig met de fiets aan de hand lopen, maar zij worden links en rechts ingehaald door fietsers en brommers. Het fietspad is wat smaller door de werkzaamheden, dus daar is helemaal geen plaats voor.”
Ook zijn er veel mensen en vooral schoolgaande kinderen, die de tunnel helemaal vermijden en maar over de weg gaan rijden tussen de auto’s. Of op het heel smalle voetpad naast de autoweg, waar de auto’s rakelings langs rijden.

 

 jennetunnel4  jennetunnel5

Maar wat dan?

De handhavers zouden graag zien dat er duidelijke maatregelen worden genomen, zodat iedereen weet waar hij aan toe is. “Het werkt niet dat je er van de ene kant wel in mag en van de andere kant niet, dat is niet uit te leggen en mensen houden zich er ook niet aan”.
Een oplossing zou kunnen zijn om de tunnel helemaal af te sluiten, zodat er echt niemand meer in kan, maar dan gaan waarschijnlijk nog meer mensen over de rijbaan om toch aan de overkant te komen.

“Ik zou graag zien dat er een hek in het midden van het fietspad wordt geplaatst, zodat de fietsers en brommers één kant kunnen gebruiken voor de heenweg en één kant voor de terugweg. De hekken aan de ingangen van de tunnel kunnen dan weg en de handhavers gaan alleen nog bij de plaats van de werkzaamheden zelf staan, in het midden van de tunnel. Soms moet daar een machine verplaatst worden, of er worden bouwmaterialen geleverd of afgevoerd. Dat is een moment waarop al het fietsverkeer even stilgelegd moet worden, daarna kan dan iedereen weer zijn weg vervolgen.”

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-