koninklijke onderscheiding uit aan de heer Ronald de Jong 4Ronald de Jong, cantororganist van de Oude Kerk, werd bij zijn afscheidsconcert zaterdag verrast door burgemeester Michel Bezuijen. Nadat al vele sprekers De Jong bedankt hadden voor zijn werk, verraste de burgemeester hem met een Koninklijke onderscheiding.

De benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau kreeg De Jong voor zijn zeer langdurige inzet als vrijwilliger voor de samenleving én voor het muzikale en culturele leven in Zoetermeer in het bijzonder.

 

 20230422 37884  20230422 37886

Veelzijdig kunstenaar

Sinds 1991 is Ronald de Jong als cantor-organist verbonden aan de Oude Kerk in Zoetermeer. Vanaf 2003 pakte hij daar ook de bestuurstaak van muzikaal adviseur bij op.
De Jong geeft regelmatig zelf concerten en hij luisterde al meer dan 2800 diensten muzikaal op met zijn virtuoze orgelspel op het historische Lohmanorgel, het koororgel, klavecimbel of op de vleugel. Als componist en dirigent geeft de hij op geheel eigen wijze invulling aan muzikale optredens, soms met eigen geschreven muziekstukken. Ruim 27 jaar lang was Ronald de Jong docent piano, orgel, klavecimbel én muziektheorie aan het tegenwoordige Centrum voor Kunst en Cultuur Zoetermeer (CKC & Partners en haar voorgangers). Naast musicus is hij ook fotograaf en beeldend kunstenaar.

Bij het afscheidsconcert, op zaterdag 22 april in de Oude Kerk, speelde hij op orgel en vleugel, waaronder ook enkele stukken samen met zijn dochter Deborah Thoen- de Jong, die haar vader begeleidde op viool.

 20230422 37896  20230422 37899

Geliefde lunchpauzeconcerten

Na de renovatie van de Oude Kerk in 2003 nam De Jong het initiatief tot het organiseren van lunchpauzeconcerten. Op woensdagen genieten steevast gemiddeld zo’n honderd liefhebbers van klassieke muziek van deze gratis concerten. Een prachtig initiatief waarvoor hij in 2014 de publieksprijs Kunst en Cultuur van de gemeente Zoetermeer ontving.

 20230422 37902  20230422 37910

Een leven in dienst van de kunst

“We kunnen absoluut stellen dat u een veelzijdig kunstenaar bent. U stelt uw leven in dienst van de kunst”, sprak burgemeester Bezuijen de heer De Jong toe. “Er is alom veel waardering voor uw werk en uw inzet. Velen met mij zijn dan ook verheugd dat u na uw pensioen op 1 mei aanstaande als vrijwilliger actief blijft voor de Oude Kerk. Zo kunnen we van uw hemelse orgelimprovisaties en kunsten blijven genieten”.

 

Ronald de Jong: “Ik ben heel blij dat ik mijn leven lang heb kunnen genieten van muziek en hiervan mijn werk kon maken. Ik heb er nooit spijt van gehad organist te worden. En: een musicus gaat nooit met pensioen, dus ik hoop nog vaak te mogen spelen op het prachtige orgel in de kerk!”

Foto's: Patricia Munster en Rita Soutendijk

Lees ook ons eerdere interview mét film van Ronald de Jong: Organist-de-Jong-stopt-na-31-jaar-bij-oude-kerk

-advertenties-

-goede doel-