DSC00258a wDe eerste lentemaand van 2023 kenmerkte zich door zeer wisselvallig en erg nat weer. Ook de winter liet af en toe nog haar tanden zien terwijl we maar sporadisch een glimp van de lente konden opvangen.

Maart begon nog stralend met twee zonnige, maar koude dagen. Op de ochtend van de 1e werd ongeveer drie graden vorst in onze stad gemeten en dat was meteen de laagste kwikstand van de gehele maand. Daarna volgde een sombere periode van ruim een week waarbij de temperatuur overdag steeds verder in een dal geraakte. Van de 7e tot en met de 10e vielen er daarbij dagelijks (natte) sneeuwbuien. Vooral op de 10e werd het aan het eind van de middag compleet winters door een heuse sneeuwjacht die onze stad even helemaal in het wit stak. Om deze serie sneeuwbuien in perspectief te plaatsen: in de hele voorbij winter kenden we in Zoetermeer maar twee dagen met (natte) sneeuw. Op vooral de 9e en 10e voelde het door die sneeuwbuien in combinatie met de harde wind intens koud aan, temeer daar het kwik op die dagen overdag nauwelijks de twee graden haalde.

 

Van koud naar zacht en opnieuw van koud naar zacht

Na de winterse periode veerde het kwik weer flink op en werd het op de 13e alweer 15 graden in onze stad. Deze zachte fase hield in grote lijnen ruim twee weken aan met als ‘hoogtepunt’ de bijna 16 graden op de 18e wat de maximumtemperatuur in Zoetermeer was voor de hele maand maart. Rond de 27e kenden we opnieuw een dip in de temperatuur, maar maart sloot af met zacht weer.

 DSC00274a w  DSC00283a w

Maart was kletsnat en somber

DSC00262a wMet uitzondering van een handvol zonnige dagen was het weerbeeld door de bank genomen meest somber en ook regenachtig. De hoeveelheid zon was dan ook flink onder de maat en er viel maar liefst tweemaal zoveel neerslag als normaal in onze stad. Net als trouwens in januari het geval was terwijl februari juist erg droog was. Qua temperatuur viel het nog mee omdat de winterse periodes ruim werden gecompenseerd door enkele warme nachten tijdens de zachte periodes. Maart was als geheel dus iets warmer dan normaal geval is. Er werden in Zoetermeer, tussen de pakweg twee en vier nachten met vorst opgetekend.

 

April gaat de regenkraan voorlopig dichtdraaien

Op 1 april is het nog regenachtig, maar daarna wordt het enkele dagen droog met vooral in het begin veel zon. Ook op de wat langere termijn lijkt het veelal droog te blijven, hoewel het nu nog de vraag is of de zon er goed bij blijft. Het is de eerste week nog wel aan de frisse kant voor begin april. Hopelijk wordt het daarna warmer en kunnen we dan van echt lenteweer gaan genieten!

Tekst en foto’s: Rob Oele

Alle weerberichten vindt u terug bij: Het-weer-in-Zoetermeer/terugblik-weer

-advertenties-

-goede doel-