sh BrandweerDe ontwikkelingen rond de nieuwe brandweerkazerne aan het Abdissenbos liggen voorlopig stil. Na jarenlange planning, overleg, ontwerpen en samenspraak met omwonenden blijkt nu dat het plan 3,5 miljoen meer gaat kosten dan het oorspronkelijke budget.

 

De kazerne die de brandweer nu in gebruik heeft in het Stadshart is verouderd en aan vervanging toe. De kazerne aan de Brusselstraat is al 40 jaar in gebruik en begint slijtage te vertonen. In 2020 stemde de raad in met de verhuizing van de brandweerkazerne naar het Abdissenbos in Meerzicht, hier werd 8,7 miljoen voor uitgetrokken.
Meerzicht is een goede locatie voor de brandweer omdat het heel centraal gelegen is en een goede uitvalsbasis biedt om snel overal in Zoetermeer te kunnen komen. Er werden ontwerpen gemaakt voor de nieuwe kazerne, waarbij ook rekening werd gehouden met slaapkamers en een huiskamer voor brandweermensen die dienst hebben en sportfaciliteiten. De kazerne zou in de regio een functie krijgen als testlocatie voor fitheidstesten van brandweermensen.

 

 Voorlopige impressie nieuwe brandweerkazerne Abdissenbos Zoetermeer Kostenstijging

De aannemer die de nieuwe kazerne wil gaan bouwen heeft een begroting opgesteld voor het project, die fors hoger uitkomt dan begroot. Door de gestegen bouwprijzen zijn de totale investeringskosten uitgekomen op € 12,2 mln. Dat is € 3,5 mln. (41%) hoger dan het beschikbare budget van € 8,7 mln. In de rapportage ‘Ruimtelijk fysiek, 2e helft 2022’ werd daarom op de noodrem getrapt.
Burgemeester Bezuijen: “We moeten nu goed kijken naar wat er nog kan, er is nog geen beslissing genomen. We zijn in gesprek met de veiligheidsregio over de bouw.”
In de samenwerkingsovereenkomst is vastgelegd dat gemeente Zoetermeer en de veiligheidsregio financiële risico’s in het project samen delen. Voor beide partijen zou dit dus betekenen dat er 1,75 miljoen bij komt.

 

Wij hoeven niet weg

Voor Lucien Groenewegen, Directeur Brandweerzorg Veiligheidsregio Haaglanden, hoeft de brandweer niet per se te verhuizen: “Wij hoeven niet weg uit het Stadshart, het is een prima locatie. Maar het gebouw is wel heel dringend aan onderhoud toe, dus als de nieuwbouw niet door gaat, moet er hier heel stevig verbouwd worden.”
De voorbereidingskosten van het project tot nu toe, circa € 7 ton, moeten als de verplaatsing naar het Abdissenbos niet doorgaat, betaald worden door de gemeente en de veiligheidsregio.
In april moet de gemeenteraad beslissen wat er gaat gebeuren met de brandweerkazerne. Wordt de portemonnee getrokken en gaat de raad toch voor nieuwbouw, of blijft de kazerne waar hij zit en wordt gekozen voor opknappen?

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-