paviljoenBouwen met hout, kalkhennep of je dak (na)isoleren met oude spijkerbroeken? Er zijn veel mogelijkheden voor deze duurzame materialen, vertelt Norbert Schotte (adviseur duurzaamheid en betrokken bij Gideon Building Transition Tribes) tijdens de lezing van het ArchitectuurPunt op 5 april 2023. 

Architecten Jelmer Buurma en Sneha Dugar lichten hun ontwerp toe van het nieuwe paviljoen in buurttuin Zoete Aarde (Zoetermeer) dat van kalkhennep en hout is gemaakt. Rens Borgers, die met zijn bedrijf EcoBouw Salland de muren van dit paviljoen bouwde, vertelt over de praktijk van het bouwen met verschillende natuurlijke materialen. Het bedrijf is gespecialiseerd in ecologisch bouwen. 

Traditionele materialen, nieuwe bouwtechnieken

Bouwen met natuurlijke, levende materialen wordt ook biobased bouwen genoemd. Deze natuurlijke materialen slaan CO2 op en groeien terug tijdens de levensduur van een gebouw. Bij gebruik van biobased materialen in plaats van beton en staal wordt de grote impact van de bouw op het milieu verkleind. Natuurlijke materialen kunnen de woonomgeving verduurzamen en zorgen bovendien voor een prettig wooncomfort en gezond binnenklimaat. 

Biobased bouwen moet uitgroeien tot het nieuwe normaal, volgens de Rijksbouwmeester. Hoewel deze materialen al van oudsher in de bouw werden gebruikt, vraagt het nu om een andere manier van ontwerpen, bouwen en onderhouden. Gideon, waar Norbert Schotte aan verbonden is, is een beweging die de bouwsector op positieve wijze verandert, zodat ze bijdraagt aan een duurzame, gezonde, fijne en mooie leefomgeving, nu en in de toekomst.

Datum: woensdag 5 april 2023

Tijd: 19.30 – 21.00 uur (19.15 uur inloop met koffie en thee)

Locatie: Bibliotheek Forum (podium tribunetrap) Stadhuisplein 1, Zoetermeer

De lezing is ook online te volgen met een eenvoudige livestream. 

Aanmelden: ArchitectuurPuntZoetermeer.nl

Foto: Martine Vroone. Paviljoen met wanden van kalkhennep in buurttuin Zoete Aarde, Zoetermeer.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-