foto 1 Dispenser menstruatieproductenNiemand hoeft een school- of werkdag te missen, omdat je ongesteld bent en geen menstruatieproducten bij de hand hebt. Daarom biedt mboRijnland aan het van Doornenplantsoen in Zoetermeer vanaf vandaag, op Internationale Vrouwendag, gratis menstruatieproducten aan.

Uit onderzoek blijkt dat 86% van de vrouwen minstens eens per cyclus geen menstruatieproducten op zak heeft. Daarnaast blijkt dat 23% van de jongeren weleens spijbelt tijdens hun menstruatieperiode, omdat ze geen menstruatieproducten hebben en geen geld om dit te kopen.

Normaalste zaak van de wereld

MboRijnland Zoetermeer vindt het tijd om hier verandering in te brengen door menstruatieproducten gratis aan te bieden op haar locaties. Vanaf vandaag hangen in een of meerdere toiletten dispensers met producten. Bovendien bevinden zich vanaf deze maand in het pand kastjes met menstruatieproducten om mee te nemen. Deze zijn herkenbaar aan de paarse vlindersticker, het logo van het Armoedefonds, met wie mboRijnland een samenwerking heeft.

Foto 2 Kastje met menstruatieproducten om mee te nemen copyJosé Nijhuis, initiatiefnemer mboRijnland: “Wij vinden dat iedereen onderwijs moet kunnen volgen en dat niemand een dag of een paar uur school hoeft te missen omdat je ongesteld bent. Bovendien vinden we dat menstruatieproducten, net als zeep en toiletpapier, voor iedereen beschikbaar moet zijn in onze toiletten. De helft van onze bevolking is tenslotte elke maand ongesteld. Dat is de normaalste zaak van de wereld.”

Menstruatiearmoede

Met de huidige inflatie worden alle producten in de winkel steeds duurder, ook menstruatieproducten. “Het is natuurlijk fijn dat we hierin een helpende hand kunnen bieden. We zien bij ons op school ook dat studenten menstruatieproducten soms niet kunnen betalen. Maar ook als er geen inflatie was, vinden we dat iedereen binnen mboRijnland gratis moeten kunnen beschikken over tampons en maandverband”, aldus Nijhuis.  

Hoe werkt het?

Op de locatie mboRijnland aan het van Doornenplantsoen hangt in één of meer toiletgroepen een automaat waaruit je tampons en maandverband kunt halen. Aan de buitenzijde van het toilet hangt een sticker waardoor herkenbaar is of er een automaat hangt. Daarnaast hangen ook kastjes met producten elders in het pand. Studenten en medewerkers kunnen dit gratis meenemen voor gebruik. Met dit initiatief vergroot mboRijnland de zelfredzaamheid van de studenten en onderstreept hiermee de visie met zijn onderwijs de basis te leggen voor een duurzame en inclusieve samenleving, waarin iedereen meetelt en gelijke kansen krijgt.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-