Seaexplorer roaslin kuiperDe etappe van The Ocean Race waar de Zoetermeerse zeezeilster Rosalin het meest naar uitgekeken heeft is van start gegaan. Team Malizia met Rosalin is vertrokken voor de langste etappe ooit in The Ocean Race. Een etappe van 12,750 zeemijl, (23.000 kilometer) van Kaapstad via Australië naar Brazilië.

Een update. Lees ook de eerdere berichten op de website van Zoetermeer Actief.

Deze etappe, de langste in de 50-jarige geschiedenis van The Ocean Race, betekent 40 tot 45 dagen op de Zuidelijke Oceaan met koud en slecht weer en golven tot soms wel twintig meter hoog. Non-stop driekwart de wereld rond, waarbij de gevaarlijke mythische  Kaap Hoorn in Zuid-Amerika moet worden gerond: ‘een must om je een echte zeezeiler te kunnen noemen’. Het eindpunt van deze etappe is Itajai in Brazilie.

Grootste vrees van Rosalin

Rosalin is aan boord verantwoordelijk voor de veiligheid van de bemanning en alle technische systemen. Haar grootste angst is dat er iemand overboord gaat, want de boot gaat zo snel dat als dat gebeurt, het lastig wordt om deze persoon terug te vinden. Als je in de Zuidelijke Oceaan overboord slaat, dan is het klaar. Dan vinden ze je nooit meer terug. Iedere redding komt te laat. Het water is daar zo koud dat je binnen een paar minuten onderkoeld bent. Een reddingsactie duurt minstens een halfuur. De zeilen moeten gestreken worden, je moet omkeren, terugvaren en gaan zoeken. Dat duurt veel te lang.

Dubbele punten te verdienen

Deze etappe staat bij Team Malizia hoog aangeschreven. Hier willen ze toeslaan, want er zijn dubbele punten te verdienen. Halverwege bij Australië is er een denkbeeldige finishlijn en natuurlijk in eindpunt Itajai. Het Team maakt er ook geen geheim van dat de boot gebouwd is met de Zuidelijke Oceaan in gedachten en hoopt hiervan nu te profiteren.  De boot is zwaarder dan de rest, dus waarschijnlijk in het voordeel in de barre omstandigheden in de Zuidelijke Oceaan. Maar dan moet het materiaal wel heel blijven.  Een reddingsactie als er iets mis gaat zal zeker 10 dagen duren om maar in de buurt van de boot te komen. De bemanning is echt op zichzelf aangewezen. Het plan is in ieder geval om scherp te varen, de randen van het toelaatbare op te zoeken. Dat betekent zo zuidelijk mogelijk varen, want dat is de kortste route naar Brazilië. Kortom nog wel enige uitdagingen.

route Rosalin Kuiper copy

Eerdere berichten op de website van Zoetermeer Actief:
1. Zoetermeerse Rosalin vaart 14e 'The Ocean Race

2. Zware 2e etappe voor Rosalin in The Ocean Race

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

 

-advertenties-

-goede doel-