Molen De Hoop bestaat dit jaar 125 jaar en in het kader van dit jubileum zijn er al diverse activiteiten geweest rondom de molen. De laatste activiteit was de uitgave van een boek over de historie van Molen De Hoop. Het boek Malen op de wind werd officieel overhandigd aan wethouder Blansjaar.

Wethouder Wim BlansjaarEén van de sponsoren van Molen De Hoop Zoetermeer, en tevens Gildenaar, vroeg een keer: waarom is er in de molen geen naslagwerk verkrijgbaar over de historie van de molen? Dit heeft de stichting Molen De Hoop aan het denken gezet. Er werd contact met HGOS gelegd, en om de kosten in de hand te houden is er gekozen voor een gezamenlijke uitgave.

Ronald Grootveld en Ton Vermeulen van Historisch Genootschap Oud Soetermeer (HGOS) hebben een mooi boekwerk verzorgd, getiteld Malen op de wind. Korenmolen De Hoop in Zoetermeer 125 jaar. 

Het boek telt 104 pagina’s tekst inclusief bijna evenveel illustraties. Het vertelt van de korenmolen die al sinds de Middeleeuwen aan de Kapellelaan staat, ook al heette de straat later Molenweg en Stationsstraat. De huidige molen De Hoop torent sinds 1897 boven de andere bebouwing uit en is nu 125 jaar oud. In het boek kan je lezen over molens en molenaars door de eeuwen heen. Interviews laten de geschiedenis van Stichting Molen De Hoop zien die vanaf begin jaren (19)80 voor de molen zorgt en deze laat draaien en malen. De molenaar vertelt over zijn passie en ook over molenstenen en fokwieken. Een recept voor “roggebrood uit de pan” ontbreekt uiteraard niet.

Het eerste exemplaar werd op woensdag 23 november door voorzitter Jacques Boonekamp overhandigd aan wethouder Wim Blansjaar. Vanaf heden is het boekje verkrijgbaar bij Molen De Hoop (eerste Stationsstraat 37a) en HGOS (Dorpsstraat 132). Het kost slechts € 7,50.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-