MeerZicht in Actie organiseerde op donderdag 1 december in Kindcentrum De Entree het Initiatievenfestival. Eerder zijn er themasessies georganiseerd en de projecten die uit deze sessies zijn voortgekomen werden tijdens dit festival door initiatiefnemers gepresenteerd.

20221201 193712MeerZicht in Actie, in juni gestart vanuit Zoetermeer 2025 met als doel samen werken aan een gezonde regio, heeft sindsdien diverse gesprekken gevoerd in de wijk met onder andere bewoners, zorg- en welzijnsprofessionals, ondernemers en de gemeente. Uit deze gesprekken zijn een vijftal thema’s voortgekomen en diverse themasessies. Over bijvoorbeeld fysieke en mentale gezondheid, de sociale kant van gezondheid en kansengelijkheid.

Het initiatievenfestival begon met een videoboodschap van wethouder Ingeborg ter Laak. Ze kon niet aanwezig zijn, maar wil graag betrokken zijn bij de initiatieven, meedenken of helpen bij het uitvoeren. Vervolgens was er een gezamenlijk onderdeel waarbij de uitkomsten van de verschillende themasessies werden besproken. De deelnemers gingen daarna in kleine groepen uiteen om te brainstormen over acties die passen bij de thema’s en aan welke acties ze zichzelf wilden verbinden. Aan het eind van de avond presenteerden de brainstormgroepen aan elkaar de uitkomsten.

Ook stelde Lea Bouwmeester zich voor aan de deelnemers van het festival. Sinds 1 september is zij de kwartiermaker inwoner/burgerparticipatie gezonde regio Zoetermeer.

 

Iedereen welkom

Marcha van Buurtwerk vertelde bijvoorbeeld over een lunchruimte die ze wil starten in een bestaand gebouw in de wijk. “Een mooie plek waar iedereen welkom is om samen te eten, vergaderen, boeken te ruilen of gewoon elkaar te ontmoeten.” Henny wil de flats in de Bossenbuurt verbinden. Ze woont zelf in een van de flats en wil de gebouwen aan elkaar verbinden door paden tussen de gebouwen te maken. “Routes met allerlei activiteiten,” zegt Henny. Wendy Moerman van Piëzo vertelt over hoe zij met inwoners heeft gesproken over gelijke kansen. “Dat begint bij de jeugd. Bijvoorbeeld in weten wat goede voeding is.” Piëzo en Buurtwerk verzorgen daarom kooklessen voor kinderen in Meerzicht. “In vier lessen leren kinderen koken met gezonde ingrediënten. Dat maakt het verschil voor later.”

 

Meer wijknieuws vindt u op onze speciale wijkpagina's!

www.zoetermeeractief.nl/mijn-wijk

-advertenties-

-goede doel-