20221009 34768Duurzaamheid is actueler dan ooit, de energiecrisis wijst ons er allemaal op dat duurzaam leven beter is voor het milieu én je portemonnee. DuurSamen Zoetermeer heeft oktober uitgeroepen tot de maand van de duurzaamheid, met vele activiteiten zoals de Duurzaamheidsmarkt in het Forum.

Zondag 9 oktober kon bezoekers van de duurzaamheidsmarkt heel veel informatie krijgen over dit thema. Bij de kraampjes kon je vragen stellen en hulp krijgen over je persoonlijke energierekening en het prijsplafond. Rens Schipper, DEZo (Duurzame Energiecoöperatie Zoetermeer): "Je merkt dat er nu urgentie is om het energieprobleem echt aan te pakken. We zijn natuurlijk al jaren bezig met duurzame energie, maar dat liep allemaal erg langzaam. Nu voelen veel mensen de noodzaak om écht te gaan verduurzamen en komen we in een stroomversnelling!"

 20221009 34774  20221009 34775
 Uitleg over de Kookstoof  Waarbij iedereen ook de gemaakte pompoensoep kon proeven!

 

De wereldwinkel was te midden van alle bezoekers in alle rust bezig met 'slow cooking'. Bij deze manier van koken bespaar je veel energie en worden etenswaren heel gelijkmatig en rustig gegaard, zodat zoveel mogelijk vitamines behouden blijven. Sinds kort verkoopt de Wereldwinkel Zoetermeer de 'Kookstoof', een grote warme stoof waarin je een hete pan kan plaatsen. De stoof wordt dichtgebonden en behoudt nog uren de warmte. Yvonne Feeke, voorzitter wereldwinkel: "De kookstoof wordt door onze partners in Afrika gemaakt en ziet er ook nog eens heel kleurrijk en vrolijk uit! Je bespaart geld doordat je minder gas verbruikt: zodra de inhoud van de pan goed kookt kan het gas uit en gaat de pan in de stoof. Maar je bespaart ook tijd want het duurt weliswaar iets langer voor je gerecht klaar is, maar je hebt er geen omkijken meer naar en kunt rustig iets anders gaan doen!"

 20221009 34771  20221009 34781

 

Naast de markt in het Forum werden er ook lezingen gehouden, bijvoorbeeld van Bas de Groot over boeren op kleine schaal binnen de grenzen van de natuur en met respect voor dieren en mensen. Anja Hermanus-Schröder gaf een lezing met proeverij, haar visie op voeding en preventie en de rol van voeding in scholen en zorginstellingen.

In de maand van duurzaamheid is er maandag 10 oktober een lezing over de duurzame waarde van bomen in het CKC en op dinsdag ‘Bigger than us’ van filmhuis Cameo in het Stadstheater.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-