2022 08 23 09.36.33 kopie 2Het Alfrink College start dit schooljaar met 20 minuten lezen per dag op het lesrooster. De school wil op deze manier het leesplezier en de leesvaardigheid van leerlingen bevorderen. De 20 minuten lezen gaat niet af van de lestijd van andere vakken, maar is een extra investering van de school.

De onderwijsinspectie maakt zich al langer zorgen over de dalende trend in de leesvaardigheid van Nederlandse leerlingen en benadrukt dat ook het leesplezier is afgenomen. Hier wil het Alfrink College nu gericht wat aan gaan doen.

Alle leerlingen hebben van school een boek gekregen. De leerlingen konden uit meerdere jeugdboeken kiezen. De school heeft nauw samengewerkt met de plaatselijke kinder- en jeugdboekenwinkel Silvester om een goede selectie te maken en om alle boeken op tijd op school te krijgen. De leerlingen uit de bovenbouw kunnen de 20 minuten ook besteden om boeken te lezen voor hun lijst voor de vakken Engels, Frans en Duits.

Het leesplezier bevorderen staat centraal. Dan verbetert de leesvaardigheid vanzelf is de gedachte van de school in navolging van de inspectie die in het rapport ‘De Staat van het Voortgezet Onderwijs 2021’ stelt dat leesvaardigheid en leesplezier elkaar positief beïnvloeden.

Om te benadrukken dat plezier in het lezen centraal staat, koppelt het Alfrink dit jaar aan de 20 minuten lezen een leeschallenge. De leerlingen en de leraren willen met elkaar dit jaar 15.000 boeken lezen of meer. Via een leesthermometer in de aula en via een leesapp wordt per klas bijgehouden hoeveel boeken er zijn gelezen. Als de leerlingen en de leraren samen dit doel halen, volgt een leuke beloning aan het einde van het schooljaar.

Op maandag 29 augustus is er op het Alfrink een feestelijke start van de leeschallenge in de aula met alle brugklassers. Jeugdboekenschrijver Marco Kunst, bekend van boeken zoals ‘Het verlangen van de prins’ en ‘Offline’ zal aanwezig zijn om de leerlingen te vertellen over zijn laatste boek ‘Patroon’ dat veel goede recensies heeft gekregen.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-