kruidentuin 1Berichten we al eerder dat in de binnentuin van Wijkcentrum Buytenwegh aan de César Franckrode 64 regelmatig mensen langs komen om de prachtige bananenboom te bewonderen, nu is er ook een kruidentuin. Vrijwilligers van Piëzo die de planten en bomen in de binnen-en buitentuin verzorgen, hebben de moestuin in de binnentuin nu ook met een kruidenvak uitgebreid.

De binnentuin van het wijkcentrum is voor veel wijkbewoners al een begrip aan het worden als een oase van rust waar de planten en bomen het uitstekend doen. In maart van dit jaar ontstond, na de NL-Doet actie, bij de groep vrijwilligers het idee om ook wat met eetbare planten, groenten en kruiden te gaan doen. “We zijn in de buitentuin begonnen”, vertelt Karin,  “en hoewel we wel een kleine oogst in de moestuin hadden, is het toch erg complex en ingewikkeld om het goed te krijgen, zeker met de extreem droge periode die we momenteel al een tijdje hebben, maar ook door de vogels en de slakken die er graag van eten”.

“In de binnentuin gaat het iets beter en hebben we nu verschillende kruiden in de volle grond staan zoals: thijm, salie, munt, rozemarijn, marjolein en lavendel. De kruiden doen het heel goed en lavendel kun je ook als een soort kruid gebruiken in de sla maar is ook heel erg rustgevend”, vertelt Karin verder. “Daarnaast zijn sommige kruiden geneeskrachtig. Munt is bijvoorbeeld heel verkoelend. De geuren zijn verrukkelijk. Ook hebben we een aantal eetbare planten zoals de Oost-Indische Kers waarvan de bloemen in de sla kunnen”.

Kruidentuin 2Het is nog niet heel veel maar er wordt al nagedacht wat met de kruiden gedaan zou kunnen worden. Zo ontstond heKruidenrek copy copyt idee om de kruiden te drogen, in een potje te doen en ze eventueel ter beschikking te stellen aan de Voedselbank Zoetermeer of gewoon uit delen. Het exacte doel staat nog niet helemaal vast, maar de eerste kruiden zijn al geplukt en het eerste kruidenpotje is al een feit. Ook de knutselgroep van de locatie doet mee en zet een aantal kastjes in elkaar om de potjes kruiden in te kunnen zetten.

“Zo proberen we met elkaar om dit productief te maken, om het bijvoorbeeld uit te delen aan migranten die op het centrum komen”. Dat is ook wat er met de laurier wordt gedaan die in het centrum wordt gedroogd en in eerste instantie van een wijkbewoner komt. Ook de kookgroep van de wekelijkse kookavonden kunnen de verse kruiden uit de tuin gebruiken.

Kruidentuin 3Het is een hobby legt Karin uit en al doende leren we met elkaar. We weten nog niet alles maar onder de vrijwilligers is  wel enige expertise aanwezig, echter alle ’deskundige’ hulp is welkom.

Overigens staat in de mooie binnentuin nu ook de bananenboom, die al uitgegroeid is tot vijf stammen, volop in bloei. Ook zeker de moeite van het bekijken waard en een trotse tuinvrouw Karin geeft aan dat: “hij over alles waakt in de tuin en een kopje thee of koffie staat klaar”.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-