Museum De Voorde heeft, naast de vaste tentoonstellingen Stoer en Respect!, ook een grote collectie Populair Design en Zoetermeers Erfgoed. In deze serie besteden we aandacht aan het Zoetermeers Erfgoed, met hele bijzondere stukken uit de geschiedenis van onze stad. Dit keer: Uithangbord van Café De Jonge Prins.

Eén van de bekendste cafés van Zoetermeer in de 18e en 19e eeuw was Café De Jonge Prins in de Dorpsstraat. In de Franse Tijd tussen 1795-1813 werd, omdat koningsgezindheid uit den boze was, de naam van de herberg veranderd in 'De Reizende Man'.  De uitspanning zou deze naam houden tot 1813, daarna werd het weer 'De Jonge Prins'. In 1915 werd de zaak overgenomen door de familie Veelenturf, de naam bleef behouden.

De ligging in de Dorpsstraat was ideaal. Naast het café was de Nederlands Hervormde Kerk en kerkgangers stalden hier dikwijls hun paard, of kwamen na de dienst even langs voor een drankje. Achter het café was een populaire houten indoor kolfbaan en in de winter werd er een ijsbaan aangelegd achter het café. Ook tijdens de jaarlijkse paardenmarkt deed het café goede zaken.

Uithangbord

Uithangbord Café De Jonge Prins

Het uithangbord van Café De Jonge Prins komt uit de 19e eeuw, maar er is geen precieze datering voor het bord. Het is in ieder geval van ná de naamswisseling in 1813, toen het café van 'De Reizende Man' weer veranderd werd in 'De Jonge Prins'.

 

In Museum De Voorde wordt nu ruimte gemaakt voor een nieuwe expositie. De tentoonstelling ‘Respect! Perspectieven in de hedendaagse Kunst’ presenteert diverse kunstwerken van 18 gerenommeerde en upcoming kunstenaars. De kunstwerken laten een brede variatie aan actuele en inhoudelijke boodschappen zien. Wat alle kunstwerken verbindt, is de boodschap ‘respect tonen’. Deze tentoonstelling is nog te bezoeken tot en met 4 september.

De collectie Populair Design is in het museum te zien in het Open Depot, waar alledaagse voorwerpen uit het dagelijkse leven van Nederlanders is te zien. 

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-