Shamier MadharBij een etentje hebben de betrokkenen bij het NTA-rapport gezamenlijk besloten: “We sluiten dit af, punt erachter en gaan samen kijken hoe we weer kunnen opbouwen”. Shamier Madhar, vertegenwoordiger van de moslimgemeenschap in Zoetermeer, heeft vertrouwen in een goede oplossing.

In oktober 2021 doken de berichten over undercoveronderzoeken in de moslimgemeenschap op, ook in Zoetermeer. Infiltranten waren heimelijk binnengedrongen in moslimgemeenschappen, om hen te bespioneren. Na een grote schok die door de moslimgemeenschap en de politiek trok, bleef het lange tijd stil. Het rapport en de omstandigheden werden onderzocht. Eind januari 2022 kwam daaruit de conclusie dat voor die undercoveronderzoeken geen wettelijke grondslag was. De moslimbesturen kregen inzage in de rapporten, die nu vernietigd zullen worden.

Madhar: “Dit is heel mooi, zo hebben we het ook met elkaar afgesproken. Vernietigen van de rapporten ná inzage, is een goede stap. Alle partijen hebben hieraan goed meegewerkt. We kunnen nu weer een fase verder. Het is tijd om dit pijnlijke dossier af te ronden en samen te kijken naar de toekomst.”

 

Vertrouwen herstellen

Na het vernietigen van de rapporten heeft het college meer actie ondernomen om het vertrouwen te herstellen. Er is voortaan één centraal aanspreekpunt is voor moskeeën en het ILOZ, het Sociaal Domein. Burgemeester Bezuijen nodigde de bestuurders van de moskeeën en het ILOZ uit voor een diner als afsluiting van de roerige periode, maar vooral om nader tot elkaar te komen en samen vooruit te kijken.
Madhar: “We hebben uitgebreid gesproken over wat de moslimgemeenschap nodig heeft om vertrouwen weer op te bouwen. We willen hier zoveel mogelijk mensen bij betrekken, vooral ook de jeugd, om samen weer op te bouwen.”

 

Bijeenkomst

Na de zomervakantie wordt een bijeenkomst georganiseerd onder leiding van een onafhankelijke voorzitter met het doel tot een concreet plan en acties te komen voor het herstellen van vertrouwen. Gemeente, moskeebesturen, maar ook de brede islamitische gemeenschap en jongeren worden hierbij betrokken.

Foto: Shamier Madhar, voorzitter ILOZ

Lees ook: Excuses-voor-moskee-onderzoek

Diep-geraakt-in-vertrouwen-door-undercoveracties

Na-goede-woorden-nu-daden

-advertenties-

-goede doel-