Na het publieke excuus van de burgemeester op 2 februari dit jaar aan de moslimorganisaties, getroffen door het undercoveronderzoek, bleef het heel lang stil. Moskeebesturen en ILOZ dringen er bij de gemeente op aan om die goede woorden nu ook snel om te zetten in daden.


Deze week kregen de betrokken moslimorganisaties eindelijk inzage in de rapporten die opgemaakt waren tijdens de undercover operatie.
Verdere actie tot afwikkeling en herstel van de schade van de organisaties die geschaad zijn in hun belangen en daarmee hun goede naam en faam is er nog niet.

 

Undercoveronderzoeken

In oktober vorig jaar doken de berichten over de undercoveronderzoeken op, ook in Zoetermeer. In december startte in opdracht van de gemeente een evaluatieonderzoek. Eind januari kwam daaruit de harde conclusie dat voor die undercoveronderzoeken geen wettelijke grondslag was.

Pas deze week en na aandringen van ILOZ kregen een aantal getroffen moskeebestuurders inzage in de informatie die undercover over hen was verzameld en door de gemeente was gescreend. Het beeld wat daaruit naar voren komt, heeft bij de getroffenen nieuwe vragen opgeroepen. Dit betreft vooral de beeldvorming bij de gemeente over de moslimorganisaties, en wat die betekent voor de onderlinge verhoudingen. In de rapporten die gescreend zijn door de afdeling Veiligheid staan punten die volgens de moskeebesturen onwaar of uit oogpunt van veiligheid niet relevant zijn.

Shamier MadharEen voorbeeld uit het rapport betreft meldingen van overlast rondom een moskee. Het ging hier om geluidsoverlast bij de in- en uitgang van nachtelijke gebedsdiensten tijdens de ramadan, enkele jaren geleden. Die incidenten zijn toen in goed overleg met de buurt besproken, en naar tevredenheid opgelost. In het rapport is echter alleen sprake van meldingen van overlast.

De getroffen moskeebesturen hebben aan het begin van deze affaire de reguliere contacten met de afdeling Veiligheid opgeschort. Shamier Madhar, voorzitter ILOZ: “In het licht van wat zij nu zelf hebben gelezen over wat de afdeling Veiligheid achter hun rug om aan beeldvorming heeft opgebouwd, zien zij voorlopig geen mogelijkheid om op de oude voet voort te gaan.”

Foto: Shamier Madhar, voorzitter ILOZ

Lees ook: Excuses-voor-moskee-onderzoek

Diep-geraakt-in-vertrouwen-door-undercoveracties

-advertenties-

-goede doel-