ilozHet bestuur van het ILOZ is geschokt door berichten over geheim onderzoek door gemeentelijke gesprekspartners naar islamitische organisaties in Zoetermeer. Het NRC publiceerde een artikel waarin zij spreken over undercoveracties in de moskee, om informatie te verzamelen over wat daar gebeurt.


Het NRC spreekt over een tiental gemeenten in Nederland, waaronder Zoetermeer, die de afgelopen jaren undercover onderzoek lieten doen naar moskeeën in hun stad. Het ILOZ is verbijsterd dat bij de gemeente sprake lijkt te zijn geweest van een dubbele agenda. Bestuurders van islamitische organisaties zaten in de afgelopen jaren in een open en eerlijk overleg met gemeentelijke vertegenwoordigers rond de tafel, om daar constructief te spreken over mogelijke misstanden en maatschappelijke ontwikkelingen. Tegelijkertijd werd er in het geheim onderzoek gedaan naar de organisaties van hun islamitische gesprekspartners.

Shamier Madhar, voorzitter ILOZ: “We hebben de gemeente vragen gesteld om te werken aan herstel van geschaad vertrouwen. We willen openheid over en inzage in de diverse rapporten. Zoetermeer – ook de gemeente – heeft enkele jaren geleden breed getekend voor het Handvest van Compassie. Respect is daarvan de basis: behandel de ander zoals je zelf behandeld wilt worden. Laten we ons op deze basis normaal naar elkaar uitspreken en de verhoudingen herstellen.”

 

Vragen van CDA

Ook de Zoetermeerse CDA fractie heeft grote zorgen over de undercoveractie van de gemeente. CDA-raadsleden Van Oudheusden en Weekenstroo willen opheldering van het college en stelden schriftelijke vragen. De raadsleden vinden dat de gemeente zich aan de wet moet houden en daar lijkt hier geen sprake van.

“We willen weten welke organisaties het betreft en hoe lang dit al speelt,” laat Van Oudheusden weten. “Zij moeten zo spoedig mogelijk geïnformeerd worden en als het bedrijf dat de gemeente inhuurde nog steeds actief is voor de gemeente moet dit direct stoppen tot de gemeenteraad zich hierover heeft uitgelaten.”
Volgens de CDA-raadsleden was de gemeenteraad niet op de hoogte van deze handelingswijze.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-