Zoetermeer herdenkt en viert de afschaffing van de koloniale slavernij op maandag 4 juli. Op deze dag worden er weer kransen gelegd bij het monument aan het Rakkersveld in Palenstein. Publiek is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

keti kotiOp 1 juli wordt het slavernij verleden landelijk herdacht, de Zoetermeerse Herdenking Slavernijverleden is een paar dagen later, op maandag 4 juli. Er wordt een krans gelegd om het slavernijverleden niet te vergeten en te gedenken, daarna is er ook ruimte voor het vieren van de afschaffing, met muziek en lekkere hapjes. Het thema van de herdenking is ‘Herdenking van de rode slaven’, de inheemse bevolking in Suriname en de Nederlandse Antillen die tot slaaf gemaakt werden.

De afgelopen twee jaar moest de herdenking vanwege corona in beperkt gezelschap plaatsvinden, maar dit jaar is iedereen welkom die interesse heeft om het evenement bij te wonen. De ontvangst bij Castellum Palensteyn aan het Rakkersveld is vanaf 15.00 uur, de kranslegging is om 16.15 uur. Na de 2 minuten stilte wordt rond 16.45 het glas geheven en geproost, waarna tot 18.00 muzikale optredens volgen van Donna Lynton, Camiel Montero, Jacelyn, Lokonobandje en DJ Hirick.

Toegang is gratis.

 

Waarom staan wij stil op 4 juli

Naast de grote steden, gedenkt en viert Zoetermeer ook de afschaffing van de slavernij. Reden hiervoor is dat het relatief hoge aantal van 20.000 mensen, van de Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap in Zoetermeer. De stichting Herdenking Slavernijverleden Suriname en de Nederlandse Antillen in Zoetermeer staat daarom stil bij de afschaffing met het leggen van een krans. Op 1 juli is het precies 159 jaar geleden dat de slavernij in de voormalige Nederlandse koloniën in ‘de West’ werd afgeschaft. Hiermee kwam een einde aan twee-en-een-halve eeuw slavernij door de Nederlanders. In die periode haalden de Nederlanders zo’n 550.000 slaven uit West-Afrika naar Suriname en de Antillen. Onderweg overleed al 15%. Wie het overleefde, moest geketend en gebrandmerkt onder slechte omstandigheden en mishandeling werken op de plantages. Slechts enkelen wisten te ontsnappen. Zij stichtten in het oerwoud van Suriname nederzettingen, zoals Marowijne en Saramacca en op Curaçao Bandabou. De afschaffing van de slavernij wordt ook wel Keti Koti genoemd: ‘gebroken ketenen’. of Manspasi: ‘emancipatie’. Overigens waren de slaven na 1 juli 1863 niet direct vrij: als compensatie voor onderhoud en verlies van productiekrachten, moesten ze nog tien jaar doorwerken op de plantages.


Vergeten hoofdstuk in de geschiedenis ‘De rode slaven’

Sinds 25 april 1593 zijn vreemdelingen het grondgebied van Suriname binnengevallen op zoek naar goud. Het land werd gekoloniseerd eerst door Spanjaarden, daarna Engelsen en vervolgens door Nederlanders. Het verhaal van de ‘rode slaven’, de inheemse bevolking van Suriname die tot slaaf gemaakt werden is een vergeten hoofdstuk in de geschiedenis. In 1686 kwamen de inheemsen in opstand, wat leidde tot een vredesverdrag met gouverneur Cornelis van Aerssen van Sommelsdijck. Daarbij werd afgesproken dat er op de plantages geen gebruik meer zou worden gemaakt van inheemsen.

Alle evenementen in Zoetermeer vindt u op onze evenementen kalender: www.zoetermeeractief.nl/agenda/evenementen

Kijk ook op onze kalender voor activiteiten, cursussen, sportevenementen of de culturele agenda voor alle theater en muziek tips!

-advertenties-

-goede doel-