buytenweghVoor een groot deel van de wijk Buytenwegh gaat vanaf vrijdag 28 mei een samenscholingsverbod gelden. Burgemeester Bezuijen: "Dit soort geweld willen we niet in onze stad, punt. We zullen alle nodige maatregelen nemen om dit tegen te gaan."

 

De gemeente heeft dinsdagavond een bewonersavond georganiseerd voor ongeruste bewoners van Buytenwegh. Hoewel de avond pas maandagmiddag werd aangekondigd bij buurtbewoners, was de zaal vol. Veel mensen met vragen en zorgen over de buurt en de incidenten woonden de avond bij. Burgemeester Bezuijen: "Hieraan zie je wel dat dit heel erg leeft in de wijk." 

 

Samenscholingsverbod

Vanaf vrijdag 28 mei zal een samenscholingsverbod gaan gelden voor een groot deel van de wijk Buytenwegh. De maatregel geldt voorlopig tot eind november. Burgemeester Bezuijen: “Er is geen speciale leeftijdsgrens voor het samenscholingsverbod, er wordt ook gekeken naar de context van een groep. Een groepje jonge kinderen dat samen buiten speelt, is geen probleem, net zo min als moeders op het schoolplein die bij elkaar staan te wachten om de kinderen op te halen.”

Het samenscholingsverbod geeft de politie vooral meer mogelijkheden om te controleren en groepen mensen opdracht te geven uit elkaar te gaan. Hiermee is al ervaring opgedaan in andere wijken van Zoetermeer, bijv. Oosterheem. 

 

Meer toezicht in de wijk

De bewoners in Buytenwegh hebben het de laatste paar dagen al gemerkt, politie en handhaving is nadrukkelijk aanwezig en zichtbaar in de wijk. De politie heeft extra mankracht ingezet in de wijk, met ook nieuwe gezichten uit omringende korpsen. Er komen ook extra camera’s om bepaalde straten in de gaten te houden, deze camera’s zullen gericht zijn op de openbare weg en niet op huizen of tuinen van bewoners.

Op de bewonersavond werd ook het verdwijnen van de wijkpost veel genoemd. Bewoners willen graag de wijkpost terug, omdat overlast of kleine problemen daar heel makkelijk en laagdrempelig gemeld konden worden. Burgemeester Bezuijen: "Ook op de wijkveiligheidsavond onlangs in Buytenwegh heb ik deze signalen gehoord van bewoners. De wijkpost wordt door veel mensen gemist in deze wijk. Ik kan niets toezeggen, maar we gaan zeker onderzoeken wat er mogelijk is."

 

Overlast niet nieuw in Buytenwegh

De overlast in Buytenwegh is niet nieuw, al in 2014 werd gesproken over overlastgevende jeugdgroepen. Burgemeester Aptroot stelde hiervoor in 2015 het ‘zero tolerance beleid’ in om de overlast het hoofd te bieden. Er werd onder andere een Stadsmarshall aangesteld, extra controles en inzet van handhavers. De aanpak was succesvol, de wijk verbeterde. De inzet van de Stadsmarshall was echter tijdelijk en stopte na een aantal jaar.
De laatste jaren zien we weer een toename van overlast en jeugdgroepen in Buytenwegh, de wijk is nu ook weer aandachtswijk voor de gemeente. In oktober 2019 was er een schietincident in de Gershwinrode en nu, mei 2022, weer een schietpartij in dezelfde buurt, slechts enkele straten verderop in een speeltuin aan de Paganinirode.

 

Zorgpartners werken samen

Alle zorgpartners in Buytenwegh werken samen om ongeruste bewoners te helpen. Mensen kunnen bijvoorbeeld terecht bij Buurtverenigingen De Hoveniers of Buytenrode en de InZetlocatie aan de César Franckrode 62. De wijkagent van Buytenwegh is Randolf Ancher, hij is vaak in de wijk te vinden en aanspreekbaar tijdens zijn rondes. Bij vragen of meldingen van problemen in de buurt kunt u bellen met 0900-8844, dit is het nummer zonder spoed waarmee u snel wordt doorgeschakeld naar de dichtstbijzijnde politie. Ook is de gemeente bereikbaar voor meldingen van overlast, gevaarlijke situaties in de wijk of meldingen over de openbare ruimte, bijv een kapotte lantaarnpaal, achtergelaten grofvuil via de website:
https://www.zoetermeer.nl/melding-woon-en-leefomgeving-openbare-ruimte

 

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-