Molen ontbijtDit jaar bestaat het Gilde van Vrijwillige Molenaars 50 jaar en daarom is 2022 het Jaar van de Molenaar. Honderden molens in Nederland zijn op zaterdag 14 mei open voor bezoek. De Nationale Molendag is een mooie gelegenheid om te ontdekken wat molens doen.

Water pompen, olie persen, hout zagen of graan malen. Dat laatste is te zien in molen De Hoop aan de Eerste Stationsstraat 37a in Zoetermeer. Om 11.00 uur openen de deuren, een bekertje koffie of thee staat voor u klaar met een proeverij van zelfgebakken lekkernijen. Deze proeverij is mogelijk gemaakt door de inzet van de vrijwilligers, die u iedere zaterdag welkom heten in de molenwinkel en die u, voor zover mogelijk, antwoord geven op al uw bakvragen.

Natuurlijk is er voor de kinderen limonade met iets lekkers. Zij kunnen ook zelf meel malen op een mini-molensteen en er zal een wedstrijd zijn met een leuke prijs. Er wordt gezorgd voor gezellige muziek in en rond de molen en de wieken zijn feestelijk versierd.

De sfeervolle molenwinkel is natuurlijk, zoals elke zaterdag, geopend. De rondleiders staan ook op deze dag voor u klaar om u mee te nemen op een reisje door dit prachtige monument (van 13.00 tot 16.00 uur). Redenen genoeg dus om “De Parel van Zoetermeer”, een van “The Old Five” te bezoeken.

Ammerlaan Molenontbijt

Ook op 14 mei, tussen 9 en 11 uur, wordt op en rond de molen het jaarlijkse Ammerlaan Molenontbijt georganiseerd. Beneden begint het ontbijt om 09.00 uur en de kosten daarvan zijn € 10,00 p.p.

Boven op de stelling van de molen kunt u tijdens het ontbijt genieten van een prachtig uitzicht, daar wordt om 09.30 uur begonnen en daar zijn de kosten € 25,00 p.p. Het aantal plaatsen boven is beperkt tot 30.

Zelf verse broodjes van Bakker Ammerlaan smeren met lekker beleg zoals jam, kaas, vleeswaren en eieren. Jus d’orange, koffie en thee, alles is ruim voorradig. Alles geleverd door bevriende ondernemers, Zoetermeerse bedrijven die het behoud van Molen De Hoop een warm hart toedragen en daarom bereid zijn om hun waren te leveren tegen een gereduceerde prijs. Daarnaast helpt de plaatselijke Rotary bij de kaartverkoop en de bediening.

Met uw deelname steunt u de stichting van molen De Hoop, want de netto-opbrengst is geheel bestemd voor het onderhoud van de molen.

Uiteraard wordt gehoopt op mooi weer. Maar mocht het onverhoopt toch tegenzitten, dan staan er beneden tenten waarin u droog kunt zitten en verhuizen de deelnemers die boven zitten naar binnen.

Er zijn nog wat kaarten te koop, op zaterdag in de molenwinkel en op maandag tot en met zaterdag bij Bakker Ammerlaan in de Dorpsstraat. Indien voorradig kunt u op zaterdagochtend bij de molen (vanaf 8.45 uur) nog kaarten kopen en meteen aanschuiven, dan wel graag contant en gepast betalen.

Molen De Hoop 125 jaar

Dit jaar bestaat de molen 125 jaar. Op de plaats waar al veel langer molens stonden, werd in 1897, nadat de vorige was afgebrand, de huidige molen gebouwd.

In dit jubileumjaar worden diverse feestelijkheden bij en op de molen georganiseerd.

Op zaterdag 4 juni is er een korenfestival, waarbij 3 Zoetermeerse koren zullen optreden, De Paradijsvogels, Het Zoetermeers Mannenkoor en popkoor Just for Fun. Letterlijk “koren op de molen”!

Op zaterdag 9 juli geeft de Zoetermeerse brandweer spectaculaire demonstraties.

Op zaterdag 13 augustus verzorgt Storytellers een indrukwekkend theaterstuk over “Van graankorrel tot meel”, waarbij molen De Hoop natuurlijk een bijzondere rol speelt.

Voor meer informatie over molen De Hoop: kijk op www.molendehoopzoetermeer.nl

foto: C. Groen

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-