hond aangelijndDe gemeente Zoetermeer wil buiten de bebouwde kom plekken aanwijzen waar een aanlijnplicht voor honden geldt. Daartoe is een wijziging in de Algemene Plaatselijke Verordening noodzakelijk.

Om overlast door loslopende honden in het Westerpark, de Noordhovenseplas en Benthuizerplas, de Nieuwe Driemanspolder, het Buytenpark en de Noord-Aa, tegen te gaan wil de gemeente de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aanpassen. Daarmee krijgt het college de bevoegdheid om buiten de bebouwde kom plaatsen aan te wijzen waar een aanlijnplicht geldt.

Het laten loslopen van honden in deze gebieden kan hinderlijk zijn voor vissers, fietsers, wandelaars en sporters die ook van deze gebieden gebruik maken. Maar ook talrijke dieren zoals schapen, paarden, broedende vogels worden beter beschermd als honden aangelijnd zijn. Gemiddeld sterven bijvoorbeeld per jaar vier schapen in de gebieden, omdat ze worden doodgebeten door loslopende honden.

In een groot gedeelte van het Westerpark is het tijdens het broedseizoen nu al verplicht om de hond aan de lijn te hebben en daar lijken hondenbezitters zich redelijk aan de tijdelijke aanlijnplicht te houden. Veel Zoetermeerse hondenbezitters zijn nu echter gealarmeerd geraakt door de op handen zijnde voorgenomen wijziging in de APV, omdat er dan weinig tot geen plaatsen meer overblijven waar honden mogen loslopen. Ze vinden het onterecht dat er straks geen mogelijkheden meer zijn om honden hun energie te laten kwijtraken.

De reacties die zijn gegeven nemen burgemeester en wethouders, daar waar mogelijk, mee in het definitieve voorstel dat zij aan de gemeenteraad willen voorleggen. Ook worden de ontvangen reacties beoordeeld en beantwoord in een participatieverslag en dit verslag wordt op de website van de gemeente geplaatst.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-