20220408 29889

In de derde editie van het nieuwe Dorpsstraat magazine staat het jubileum van de Wereldwinkel centraal. De Wereldwinkel bestaat dit jaar vijftig jaar in Zoetermeer, voorzitter Yvonne Feeke mocht dan ook uit handen van Jacques Boonekamp van de winkeliersvereniging.

20220408 29891Het eerste exemplaar werd door de winkeliers gevierd met een lekkere taart in de Wereldwinkel, 19.000 worden er verspreid door Zoetermeer. Het Dorpsstraat Magazine is ook af te halen bij de winkels in de Dorpsstraat. In het magazine staan ook diverse voordeelbonnen, waarmee je bijvoorbeeld een gratis tweede bolletje ijs of een portie bitterballen kan krijgen.

Boonekamp: “Na de dip rond corona zien we nu dat de straat weer goed aantrekt. Het is ook uniek dat we een bijzonder laag leegstandspercentage hebben. Dit was 3% afgelopen september, maar zakt nu nog verder. We zijn druk in gesprek met bekende horecazaken en andere bedrijven die een plekje in de straat willen!”

Wereldwinkel 50 jaar

De Wereldwinkel startte 50 jaar geleden in Zoetermeer ook in de Dorpsstraat, met een oude HTM-bus op een pleintje. In die begintijd lag de nadruk vooral op eerste levensbehoeften: suiker, koffie, thee. Het fairtrade principe is nu alom bekend, maar toen helemaal nieuw. Yvonne Feeke: ”De Wereldwinkel heeft er echt veel aan bij gedragen dat fairtrade bekendheid kreeg en er meer aandacht kwam voor de lokale producenten van bijvoorbeeld koffie.”

Vandaag de dag is er in de Wereldwinkel nog steeds thee en koffie te vinden, maar de nadruk ligt nu toch vooral op cadeau en kunstartikelen. Yvonne: “Daarmee steunen we nu ook weer een hele nieuwe branche. De mensen die deze producten maken, krijgen hiervoor een eerlijke prijs.
Een trend in de Wereldwinkel is wel dat veel producten nu van gerecycled materiaal worden gemaakt. Yvonne: “Vaak valt dat ook helemaal niet op, maar het metaal van een wandhanger kan nu bijvoorbeeld volledig uit gerecycled materiaal bestaan. Ook gerecycled glas van weg gegooide flessen vind je hier weer terug als kunstobject!”

Meer wijknieuws vindt u op onze speciale wijkpagina's!

www.zoetermeeractief.nl/mijn-wijk

-advertenties-

-goede doel-