lesgevenInmiddels zijn 124 vluchtelingen uit Oekraïne gehuisvest in Zoetermeer. Zij komen in eerste instantie in hotels, maar kunnen daarna naar locaties voor de langere termijn. Zo komt er bij het Kompas (Piet Heinplein) een langdurige opvang en wordt gezorgd dat de kinderen onderwijs kunnen krijgen.

Ook worden vluchtelingen gehuisvest bij particulieren. Stichting Piëzo is actief in de begeleiding van de vluchtelingen. Zij verzorgen taallessen en brengen in kaart hoeveel leerplichtige kinderen er zijn. De Binnenbaan heeft de eerste werkgevers gevonden die bereidwillig zijn om nu al, vooruitlopend op het vervallen van de werkvergunning, vluchtelingen aan een baan te helpen. De Pelgrimskerk heeft een ontmoetingsplaats gecreëerd voor de vluchtelingen. Daar wordt goed gebruik van gemaakt.

 

Onderwijs en opvang Oekraïense kinderen

De Oekraïense kinderen, die naar Nederland zijn gevlucht, hebben recht op onderwijs, liefst zo snel mogelijk. De leerlingen gaan zoveel mogelijk naar het bestaande nieuwkomersonderwijs. In Zoetermeer zijn er twee basisscholen die onderwijs voor nieuwkomers verzorgen, de zogenaamde Taalklassen voor anderstaligen (NT2 klassen). Deze scholen zijn de Meerpaal (OPOZ) in Palenstein en de Regenboog (Unicoz) in Meerzicht. In het voortgezet onderwijs verzorgt Unicoz, in samenwerking met MBO Rijnland, het nieuwkomersonderwijs (ISK-klassen) op de locaties Parkdreef (Seghwaert), Clauslaan (Dorp) en Cesar Frankrode (Buytenwegh).
Het nieuwkomersonderwijs staat nu wel onder druk omdat er al veel kinderen uit de COA-noodopvang in de voormalige gevangenis ingestroomd zijn. Ook is nog niet duidelijk hoe lang de Oekraïense kinderen hier zullen blijven en of zij Nederlands moeten gaan leren of niet. Voorlopig wordt vooral ingezet op sociaal-emotionele ontwikkeling en minder op het Nederlandse lesprogramma.

 

Basisschool

De Oekraïense kinderen die naar de basisschool gaan worden op dit moment geplaatst in de bestaande NT2 klassen op de basisschool de Regenboog. Eén kind gaat naar een reguliere basisschool, het zit nu op dezelfde school als de kinderen van het gastgezin.

Er wordt op dit moment gewerkt aan een tijdelijke onderwijsvoorziening tot uiterlijk de zomervakantie. De focus hier zal liggen op dagbesteding en sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen. Bij de groep Oekraïeners die opgevangen worden zitten ook twee vrouwen die docent zijn, mogelijk kunnen zij helpen bij het lesgeven aan de vluchtelingkinderen. Ook is de gemeente hard op zoek naar een geschikte locatie om meer kinderen te kunnen opvangen en leraren.

 

Voortgezet onderwijs

Er is inmiddels een geschikte ruimte gevonden voor de uitbreiding van de nieuwkomersvoorziening in een van de schoolgebouwen op het Van Doornenplantsoen, waar het Lucas Onderwijs nu gebruik van maakt. De werving van gediplomeerd personeel loopt al, zo worden onder andere gepensioneerde docenten opgeroepen om zich tijdelijk in te zetten voor deze groep leerlingen. Ook andere vakdocenten zoals sport, kunst en cultuur worden gezocht om de jongeren een goede en gestructureerde dagbesteding te kunnen bieden.Vluchtelingenwerk en gemeente hebben in dit kader ook een rol. Het college voert afzonderlijk daarvan gesprekken over het vormgeven van onderwijs en hoe de leerplichtige kinderen het beste les kunnen krijgen.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-