Oeklrainedag1Het Unesco team van het Alfrink College organiseerde dinsdag 22 maart een actiedag voor Oekraïne. De aanleiding is de oorlog en de humanitaire crisis in Oekraïne, maar de school nam op deze dag stelling tegen oorlog en vóór vrede en mensenrechten in het algemeen.

Beelden uit de oorlog hebben onze leerlingen en medewerkers geschokt, zeker hen die zelf een oorlog hebben meegemaakt of mensen kennen in zo’n situatie. De oorlog in Oekraïne is een oorlog op slechts een dagje rijden van Nederland; dit brengt oorlog wel heel dichtbij.

Oeklrainedag6Het Alfrink College is een Unesco school. Unesco is opgericht na de Tweede Wereldoorlog om zich in te zetten voor een vreedzame wereld. Tijdens de lessen werd er aandacht besteed aan de Unesco waarden, mensenrechten en vluchtelingenstromen, maar ook aan de verschillende invalshoeken, perspectieven en achtergronden van de oorlog in Oekraïne.
Ook werd een aantal gastlessen gegeven door medewerkers van The Hague Peace project. Zij vertelden de leerlingen over hun ervaringen als vluchteling en dat het eigenlijk een onmenselijke keuze is om je eigen huis en land te moeten verlaten.

Daarnaast werd een aantal activiteiten in de centrale hal en de aula georganiseerd om geld op te halen voor Giro 555. Het Unesco team lakte nagels blauw/geel of bracht deze kleuren met schmink aan. Ook werd veel lekkers en andere merchandise verkocht voor het goede doel. Daarnaast brachten de leerlingen en medewerkers al hun plastic flesjes mee naar school, zodat het statiegeld verzilverd kon worden. De Albert Hein van de Broekwegzijde helpt het Alfrink College om alle plastic statiegeldflesjes te verwerken.

Ook was er een simultaan schaaktoernooi georganiseerd, waarbij leerlingen probeerden schaakleraar Thomas schaakmat te zetten. En was er een benefiet voetbaltoernooi in de gymzalen: leerlingen teams tegen het docententeam Alfrink United. Buiten op het schoolplein werd een aantal graffitipanelen gemaakt in het thema Unesco en wereldvrede.

Joël de Vos, coördinator van het Unesco team: “Wat een mooi initiatief van het Alfrink Unesco leerlingenteam. Ze hebben hard gewerkt om een mooie actiedag neer te zetten en zo ook veel geld op te halen voor Giro 555. Helaas blijft het voorlopig nodig om de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne te helpen. Het Alfrink College blijft zich als Unesco school inzetten voor een duurzame en vreedzame wereld. School en de wereld zijn samen. Iedereen doet ertoe.”

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-