Twaalf leerlingen uit 4 havo en vwo van Oranje Nassau College (ONC) Parkdreef volgen vanaf 10 maart het TEACH|nasium. Via dit traject ervaren zij hoe het is om voor de klas te staan. De leerlingen lopen stage op een basisschool en/of middelbare school.

Dimfke de Vette 4vwo ONC ParkdreefDaarnaast nemen zij deel aan online bijeenkomsten met leraren en pabostudenten. Het TEACHInasiumtraject wordt verzorgd door de Christelijke Hogeschool Ede (CHE). 

“We willen leerlingen enthousiast maken voor het onderwijs”, vertelt Kathleen Gabriëls, coördinator loopbaanoriëntatie en -begeleiding op ONC Parkdreef. “Er is een groot lerarentekort. Als school willen we eraan bijdragen dat er in de toekomst voldoende leraren zijn én dat de juiste mensen voor de klas staan. Door dit traject kunnen onze leerlingen alvast proeven van het vak en zo ontdekken of het onderwijs bij hen past.”

Onder begeleiding van de CHE is er vooraf en na afloop van de stage een meet-and-greet met pabostudenten van de CHE en leraren uit het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Bram Kasse, coördinator TEACHInasium CHE: “In een open gesprek kunnen de deelnemende leerlingen al hun vragen stellen over het beroep van leraar. Waarom heb je voor het vak gekozen, wat is er leuk aan en wat moeilijk? Bij de tweede meet-and-greet wordt ingestoken op vakkennis, vaardigheden en attitude die een leraar nodig heeft en steeds bijleert. De leerlingen hebben dan hun mini-stage achter de rug en kunnen vertellen over hun ervaringen.”

Dewi Robijn (4 havo) hoorde van Gabriëls over het project. Zij gaat gymles geven op het ONC. “Ik wil graag meedoen omdat ik na de havo de HALO wil gaan doen en gymdocent wil worden. Ik zie TEACHInasium als een mooie kans om te leren en te ervaren hoe het is om voor een klas te staan.” Dimfke de Vette (4 vwo) gaat zowel op het ONC als op een basisschool voor de klas. “Ik wil graag ervaring opdoen met lesgeven. En ik denk dat het mij kan helpen om beter te leren presenteren.”

Gabriëls: “De leerlingen zijn op 10 maart gestart met de eerste meet-and-greet. Hierna gaan zij op stage. De afspraken met de scholen zijn of worden inmiddels gemaakt. Als TEACHInasium bevalt, gaan we hier de komende jaren zeker mee verder. De huidige deelnemers voegen in ieder geval een mooie ervaring toe aan hun schoolcarrière.”

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-