Florian Dirkse vertelt over belang schone oceanenFlorian Dirkse, co-founder van The Ocean Cleanup, heeft een lezing gegeven op het Oranje Nassau College (ONC) Parkdreef. Woensdag 9 maart was hij te gast om te vertellen over het werk van The Ocean Cleanup. Dit deed hij in het kader van het duurzaamheidsproject van de school, ‘Cornerstones of sustainability’.

Dirkse hield een inspirerend verhaal over zijn droom om onze oceanen plasticvrij te maken. Leerlingen van ONC Parkdreef werken al een aantal jaren aan het project ‘Cornerstones of sustainability’. Samen met scholieren van partnerscholen uit Spanje, Duitsland, Denemarken en Portugal verdiepen zij zich in duurzaamheid en denken na over hoe je bodem- en waterverontreiniging kunt tegengaan. Via een livestream konden de buitenlandse leerlingen en collega’s ook de gastles bijwonen. De presentatie was daarom in het Engels.

The Ocean Cleanup

Florian Dirkse op ONC Parkdreef copyHet verhaal van Dirkse sloot aan bij het project van de school. Hij zeilde twee jaar lang de wereld rond om bewustwording te creëren over het belang van schone oceanen. De oceanen produceren meer dan de helft van onze zuurstof, ze slaan C02 op en hebben een enorme biodiversiteit. Dit alles wordt bedreigd door de enorme vervuiling. Vanuit zijn droom om de oceanen plasticvrij te maken, richtte Dirkse in 2013 samen met Boyan Slat The Ocean Cleanup op. Inmiddels heeft deze organisatie met verschillende methoden bijna een miljoen kilo afval uit zeeën en rivieren gehaald.

Na afloop konden de leerlingen vragen stellen. Eén van de vragen was wat er gebeurt met het plastic dat uit de oceanen wordt gehaald. Dirkse gaf aan dat van een deel van het plastic nieuwe producten worden gemaakt, zoals een zonnebril of een stoel. Helaas kan niet al het plastic gerecycled worden, maar het is al heel goed voor de wereld als het uit de oceanen en rivieren wordt gehaald.

‘Als je het kunt dromen, kun je het bereiken’

De lezing heeft grote indruk gemaakt op de leerlingen van het ONC. Dirkse inspireerde de leerlingen om ook hun dromen achterna te gaan: 'Als je het kunt dromen, kun je het doen’. Zij zijn nu nóg meer dan hiervoor gemotiveerd om hun steentje bij te dragen aan een duurzame samenleving.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-