bus63Wijkleerbedrijf BUS63, al jaren een bekend beeld in Buytenwegh gaat nog meer samenwerken met verschillende partners. De BUS bevindt zich midden in de woonwijk en is ingericht als een knus huis. Studenten lopen hier hun stage en bewoners lopen binnen om te helpen of mee te doen aan een workshop.

Dinsdag 25 januari hebben het Wijkleerbedrijf BUS63, het College Welzijn en Zorg van mboRijnland, Vidomes, Middin, Halte 2717, gemeente Zoetermeer op initiatief van CIV Welzijn & Zorg een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Studenten van de opleiding Sociaal Werk draaien al een tijd mee in de Zoetermeerse wijk Buytenwegh. BUS63 is een krachtige leeromgeving in de praktijk en bestaat uit kleinschalige en lokale projecten.

Docent bij mboRijnland en projectleider bij CIV Welzijn & Zorg Nellie Klaassen: “Het is een plek waar ze de dag kunnen starten en eindigen. De docenten bij de BUS bespreken de deelstages voor en na met de studenten. Daarnaast zetten zij samen met de studenten projecten op met als doel om het welzijn van de bewoners van de wijk te bevorderen. Tijdens de lockdown maakten een paar studenten gebruik van de kamers boven waar ze rustig online lessen konden volgen. Het is erg laagdrempelig, en ook een zoete inval van bewoners die een kijkje komen nemen, of komen helpen. Precies het doel wat BUS63 voor ogen heeft.”

 

Koken voor bewoners

bus63 2In dit project van CIV Welzijn & Zorg werken studenten aan het leefbaar maken van de wijk Buytenwegh. Dit doen ze samen met wijkbewoners en netwerkpartners uit de buurt. Zo gaan een paar studenten regelmatig koken bij zorgorganisatie Middin. De locatie in de wijk Buytenwegh bestaat uit drie leefgroepen voor volwassenen met een meervoudige beperking. “Onze cliënten reageren goed op de studenten die bij ons in de keuken staan te koken. Het geeft een bepaalde dynamiek, de sfeer, de lachende studenten, de geur van de gerechten. Ik hoop echt dat we veel mooie projecten kunnen opstarten. Laten we hopen dat nu eindelijk dat buurtfeest er komt”, vertelt Linda Spanjersbergen, manager Zorg bij Middin.

Kam Yin Klop-Tan ondertekende de samenwerkingsovereenkomst namens woningcorporatie Vidomes. “Wij vinden het belangrijk dat studenten ons bedrijf leren kennen. Wij zijn niet alleen maar van de stenen, wij doen ook veel op sociaal vlak. Maar dat kunnen we niet alleen. Samenwerken met partners uit de wijk is daarbij heel belangrijk. En misschien is één van deze studenten wel een toekomstige collega.”

Ria Rozendaal is programmadirecteur bij CIV Welzijn & Zorg en voorzitter van het College Zorg en Welzijn bij mboRijnland. Zij juicht dit soort samenwerkingsverbanden toe. “Het mooie is dat hbo er ook bij betrokken is, studenten hbo en mbo leren hier van elkaar. BUS 63 is een vorm van hybride onderwijs, waar studenten leren in de praktijk en ze in contact komen met de bewoners. Dat maakt het heel persoonlijk. Ik ben daarom blij met deze ondertekening, het is een bevestiging dat we met elkaar een doorstart maken. Het is een samenwerking in het belang van de student en de bewoner. Dat kan je als partij niet alleen, samen levert veel meer op.”

Meer wijknieuws vindt u op onze speciale wijkpagina's!

www.zoetermeeractief.nl/mijn-wijk

-advertenties-

-goede doel-