rechtswinkel vrijwilligersJe recht niet gekregen? Vragen over juridische zaken? De Rechtswinkel Zoetermeer staat mensen bij met allerlei juridische vragen en problemen. Elke maand plaatsen we op Zoetermeer Actief een column van de Rechtswinkel, deze week over de mogelijkheden bij een juridisch conflict.

Een juridisch geschil zorgt vaak voor zorgen. Veel mensen maken het voor de eerste keer mee en hebben vragen, zoals: is mijn zaak kansrijk? Als ik mijn recht wil halen, hoe pak ik dat aan? Een advocaat of jurist is toch erg duur? In deze bijdrage zet de Rechtswinkel de mogelijkheden voor je op een rij.


Jezelf informeren en/of actie ondernemen

De eerste stap is om je te informeren over het geschil. Dit kan op verschillende manieren. Op internet is veel informatie beschikbaar. Bijvoorbeeld op de website van de Consumentenbond of het Juridisch Loket. Je kan ook een bezoek brengen aan de Rechtswinkel Zoetermeer om advies in te winnen.
Als het juridisch geschil niet te ingewikkeld is, kan je mogelijk zelf actie ondernemen. Bijvoorbeeld door het sturen van een brief. Hiervoor zijn verschillende online voorbeeldbrieven beschikbaar.

Komen jij en de tegenpartij er niet uit? Over sommige zaken (zoals consumentenzaken, huurzaken en arbeidszaken) kan je zelf (zonder advocaat of jurist) een procedure starten bij de kantonrechter. De kosten van een procedure bij de kantonrechter voor een particulier liggen tussen de €85,- en €507,-, dit is mede afhankelijk van de hoogte van de vordering. Stelt de rechter jou in het ongelijk? Dan kan de rechter bepalen dat jij een gedeelte van de kosten van de tegenpartij (advocaatkosten en griffiekosten) moet terugbetalen. Procederen bij de rechter is dus niet zonder risico’s.

Je kan er ook als partijen samen voor kiezen om de zaak voor te leggen aan een mediator. Een mediator kan helpen om samen te komen tot een oplossing.


Rechtsbijstandverzekering of lidmaatschap vakbond?

Heb je een rechtsbijstandverzekering of ben je lid van de vakbond? Dan kan je je geschil daar aanmelden. Op basis van de polisvoorwaarden bepaalt de verzekeraar of de vakbond of je recht hebt op juridische bijstand. Is dat het geval dan is de juridische hulp in principe voor jou kosteloos. Ook als een rechter jou in het ongelijk stelt. De verzekering of de vakbond betaalt dan de kosten van de tegenpartij.


Juridische hulp op toevoegingsbasis

In sommige gevallen kan je juridische hulp of mediation krijgen op toevoegingsbasis. Dit is afhankelijk van je inkomen en of de Raad van de Rechtsbijstand juridische hulp en/of mediation noodzakelijk acht. Voor de meest recente informatie hierover kan je de website van de Raad van de Rechtsbijstand bezoeken.
Heb je recht op een toevoeging dan betaalt de overheid de juridische kosten. Jij hoeft alleen een eigen bijdrage te betalen. De eigen bijdrage bedraagt in 2021 tussen de €56,- en €904,- afhankelijk van je inkomen en de soort zaak.
Een advocaat of mediator kan een verzoek om een toevoeging doen. Dit kan je niet zelf. Let op: niet iedere advocaat of mediator werkt op basis van een toevoeging. Het Juridisch Loket kan je naar een advocaat of mediator doorverwijzen of je kan gebruik maken van de zoekmachine
van de Raad van de Rechtsbijstand.


Juridische hulp op eigen kosten

Schakel je een jurist, advocaat of mediator in, maar heb je geen recht op een toevoeging dan betaal je de volledige kosten van jouw jurist/advocaat/ mediator en eventueel de kosten van een rechtszaak. De tarieven van juristen, advocaten en mediators verschillen sterk en vaak wordt er nog op basis van een uurtarief gewerkt. Een uurtarief van rond de €200,- per uur, komt geregeld voor. De kosten kunnen dan aardig op lopen.

Sommige juristen en advocaten willen afspraken maken over een vaste vergoeding. Ook zijn er verschillende partijen (zoals DAS rechtsbijstand en Brand MR) die juridische hulp bieden tegen een vast tarief. Dat kan prettig zijn omdat u dan vooraf weet waar u aan toe bent.
Win je een rechtszaak, dan krijg je vaak slechts deel terug van de kosten die je hebt gemaakt. Dat komt omdat de kosten in een procedure aan de hand van een standaard staffel worden berekend. Laat u hierover voorlichten door uw jurist of advocaat.

 

 Vanwege de corona-crisis kan je voor een bezoek aan het spreekuur een e-mailsturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het spreekuur is wekelijks op vrijdagavond in het Stadhuis-Forum vanaf 19:30 uur.


De Rechtswinkel Zoetermeer geeft eerste hulp bij juridische vragen en problemen. De rechtswinkeliers zijn afgestudeerde juristen, zij werken vrijwillig bij de rechtswinkel. Zij kunnen advies geven en praktische tips, maar voeren geen procedures.

-advertenties-

-goede doel-