aanbieding handtekeningen voorgenomen sloopwoningenBewoners van 23 huizen aan het Westergo en Oostergo in Meerzicht hebben handtekeningen aangeboden aan wethouder Paalvast en de directrice van de Goede Woning. De bewoners verzetten zich tegen de voorgenomen sloop van hun woningen.


De bewoners zitten al 14 maanden in slopende onzekerheid of ze hun stekkie moeten verlaten of dat ze hun huisje kunnen behouden. Zij probeerden al eerder de verzamelde handtekeningen aan te bieden, maar dat kon toen niet door de corona maatregelen. De handtekeningen werden maandag 31 mei aangeboden n een zaaltje van de Goede Woning met een klein comité van 4 personen. De aanbieding was live te volgen via Zoom voor andere bewoners die er niet bij konden zijn.
“Moeten we nu weg of kunnen we blijven”, was en is de vraag van Tania, bewoonster van een van de voorgenomen sloopwoningen en lid van actiecomité Slopen?Nee! Er zijn geen toezeggingen gedaan door de wethouder of de directrice, de bewoners zullen nog langer moeten wachten op zekerheid over hun woningen.

 

Cultuurhistorisch onderzoek

Woningbouwvereniging De Goede Woning wil de huizen slopen voor nieuwbouw, maar de bewoners zien liever hun huizen gerenoveerd. Naar de seniorenbungalows langs de Westergo heeft de gemeente een cultuurhistorisch onderzoek laten uitvoeren om de cultuurhistorische waarde van de buurt te bepalen. Uit dit onderzoek blijkt dat het ruimtelijk concept van het Pleintjesplan, waar Westergo toe behoort, als zeer waardevol wordt gezien. Er wordt geadviseerd de ruimtelijke structuur van het Pleintjesplan te behouden, ook als het gaat om de hoogte (het aantal bouwlagen), de ligging, de oriëntatie en de ontsluiting van de woningen.


De gemeente doet echter met het bepalen van de cultuurhistorische waarde geen uitspraak over wel of geen sloop. De bal ligt nu bij De Goede Woning, die een planvoorstel gaat indienen. Dit voorstel wordt vervolgens door de gemeente beoordeeld vanuit diverse invalshoeken: zowel vanuit de cultuurhistorische waardenstelling, als vanuit stedenbouw, verkeer, inrichting van de openbare ruimte en woonbeleid. Ondanks de grote cultuurhistorische waarde is er nog steeds kans dat besloten wordt tot sloop.

Lees ook: Nog-steeds-onzekerheid-over-sloop-Westergo

-advertenties-

-goede doel-