mulltonnen 3979757 1920De Zoetermeerse gemeenteraad heeft een referendumcommissie ingesteld voor het organiseren van het referendum over het Afvalbeleid. Voor de commissie zijn nu 4 mensen aangesteld die zich onder andere gaan buigen over de vragen voor het referendum.

De commissieleden, Charlotte Wagenaar, Marion Veerbeek, Linze Schaap en Govert Schermers, zijn onafhankelijk en zijn geen raadsleden of ambtenaren van de gemeente Zoetermeer. Zij gaan aan de slag met de vraagstelling van het referendum op 16 maart 2022, samen met de gemeenteraadsverkiezingen.

 

Stand van zaken referendum

Tegen het raadsbesluit Afval- en grondstoffenbeleidsplan 2021 ‘Afvalscheiden. Ik haal er alles uit!’ van 14 december 2020 werd door Zoetermeerse inwoners bezwaar gemaakt. Een voorlopig verzoek tot referendum haalde al snel de benodigde hoeveelheid steunbetuigingen en ook het definitieve referendumverzoek haalde voldoende steun. 16 april 2021 besloot de raad tot het houden van een referendum, en wel op 16 maart 2022, tegelijk met de al geplande gemeenteraadsverkiezingen.

De nu benoemde referendumcommissie zal voorstellen doen voor de vragen die op het referendum gesteld worden, de gemeenteraad zal deze vragen vervolgens vaststellen. De hoofdvraag zal in ieder geval gaan over het wel of niet invoeren van het afvalbeleid, maar het is ook mogelijk dat er andere vragen zullen zijn, die ingaan op deelpunten van het beleid.

Het referendum wat nu gehouden gaat worden is een raadgevend referendum. De uitkomst is uiteindelijk niet beslissend, al zal de gemeenteraad hier natuurlijk uiteraard wel rekening mee houden.

 

Referendum en verkiezingen

Het referendum over het afvalbeleid wordt gecombineerd met de gemeenteraadsverkiezingen. Dit is goedkoper dan het organiseren van een apart referendum, bovendien is er tot en met maart volgend jaar nog voldoende tijd voor het opstellen van de vragen en het inlichten van de inwoners.

Het combineren van beide verkiezingen betekent echter ook dat afval een belangrijk thema zal worden bij de gemeenteraadsverkiezingen. Alle partijen zullen hun standpunt over het afvalbeleid naar voren brengen.

Een referendum wordt als geldig beschouwd, indien meer dan 30% van de kiesgerechtigden een stem heeft uitgebracht, op dit moment zal dat om ongeveer 30.000 stemmen gaan.


Referendumcommissie

De referendumcommissie bestaat uit onafhankelijke deskundigen. Zij adviseren onder andere over de vraagstelling van het referendum en het verloop en de organisatie van het referendum. Ook houdt de referendumcommissie toezicht op de objectiviteit van de communicatie over het referendum.
De vier leden van de commissie, twee heren en twee dames, zijn deskundigen met ervaring op het gebied van referenda. Dat is heel welkom, omdat de gemeente Zoetermeer de laatste jaren geen ervaring heeft met het organiseren hiervan.
Linze Schaap is Directeur-secretaris Noordelijke Rekenkamer en sinds 2016 lid/voorzitter referendumcommissie gemeente Rotterdam. Govert Schermers was plaatsvervangend directeur bij afvalinzamelingsdienst Avalex. Marion Veerbeek heeft ervaring als lid/voorzitter van referendumcommissies van een aantal gemeenten en van de referendumkamer van Leiden en Delft. Tot slot heeft ook Charlotte Wagenaar al eerder deelgenomen al lid/voorzitter van referendumcommissies en is zij juridisch medewerker van de Kiesraad.

 

In ons 'overzicht Afval artikelen' leest u alles over het referendum over het Afvalbeleid: Overzicht-afval-artikelen

-advertenties-

-goede doel-