sneeuw dorpsstraatHet viel veel mensen op dat er in het Stadshart deze winter veel minder sneeuw te zien was dan in de Dorpsstraat. Het college heeft in antwoord op schriftelijke vragen van de Fractie v/d Berg en Zó! Zoetermeer uitleg gegeven over het strooibeleid en het sneeuwruimen in de stad.

 

Het Stadshart en de Dorpsstraat krijgen volgens het college evenveel aandacht in de bestrijding van gladheid en sneeuw. De fysieke omstandigheden zijn echter anders, waardoor het resultaat van de aanpak ook verschilt. In de Dorpsstraat ligt de verharding direct op de ondergrond, hier wordt de gladheid met strooizout bestreden. In het Stadshart kan dat niet, want strooizout tast daar de betonconstructies aan. Daarom wordt in het Stadshart gekozen voor het gebruik van ureum. Deze winter was de temperatuur zo laag dat strooizout minder effectief werd, het strooizout werkt het best bij temperaturen rond het vriespunt. Ureum geeft dan beter resultaat, maar is duurder en kan voor geuroverlast (urinelucht) zorgen.
In de Dorpsstraat kan sneeuw ook niet weggeschoven worden door bijvoorbeeld shovels, want dit is een aanslag op de bestrating.

 

Strooibeleid en gladheid

Al het strooizout wat nu gebruikt wordt is milieubelastend, maar volgens wethouder Groeneveld zijn er nog weinig alternatieven. Er wordt wel gekeken naar een proef met grassap om gladheid te bestrijden, hier worden nog tests voor gedaan op diverse wegen in Noord-Holland. Grassap bevat ook zoutmineralen en heeft dus ook een negatief milieueffect, maar is wel minder milieubelastend dan traditioneel strooizout.

Gladheidsbestrijding wordt ingezet volgens een prioriteitenlijst, waarin de grote wegen bovenaan staan, gevolgd door de wijkontsluitingswegen. Daarna komen overige gebieden, zoals binnenwegen. In de wijkwinkelcentra wordt niet gestrooid door de gemeente, de gladheidsbestrijding wordt hier opgepakt door de winkeliersverenigingen.
Het strooien van stoepen bij sneeuw raadt de gemeente af, het dooien van de toplaag van sneeuw door het inzetten van strooizout levert smeltwater op dat vervolgens weer vast vriest: de stoep wordt er juist gladder van.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-