AhumTV in actie lijdens livestream SIBDe leerlingen van Oranje Nassau College (ONC) Parkdreef zonden vorige week een live talkshow uit voor de Leidse Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen (SIB). De leerlingen van A’humTV, de filmploeg, van de school, verzorgden hiervoor de techniek en het camera-werk.

 

Een leerling van AhumTV filmt de talkshow van SIBMarije Jol, oud-leerling van ONC Parkdreef, was tijdens haar schooltijd zeer actief voor Elvonc, de leerlingenvereniging van het ONC en de debatclub. Nu is zij lid van de Leidse studentenvereniging. Bij het zoeken naar een locatie voor de livestream van SIB dacht zij direct aan haar ‘oude’ school en de A’hum filmcrew.

 

Jongerenparticipatie

Gert-Jan Hayes, instructeur multimedia en begeleider van A’humTV: “Het thema van de talkshow was jongerenparticipatie. Daar wilden wij als school uiteraard aan meewerken. Er kwamen interessante gasten aan tafel: de voorzitter van de Nationale Jeugdraad, de oprichter van YouthForClimate NL en kandidaat kamerlid. Onderwerpen als klimaatbeleid, onderwijs, politiek, racisme en de ‘coronageneratie’ kwamen aan bod. Ontzettend belangrijk, ook voor onze leerlingen.”

 

Steeds professioneler

De A’hummers vonden het dan ook geen enkel probleem om na schooltijd mee te werken aan deze productie. Ze namen de techniek en het filmen voor hun rekening. Hayes: “A’humTV maakt al sinds 2017 uitzendingen over wat er op en rond school allemaal gebeurt. De leerlingen doen alles zelf, van het script schrijven en presenteren, tot filmen en de montage. Het is onze digitale schoolkrant. De jongens en meiden worden steeds professioneler. Dat bleek wel weer tijdens deze uitzending. Zowel SIB als wij zijn ontzettend enthousiast.”

 

Samenwerkingen

Leerlingen uit alle leerjaren kunnen meedoen aan A’humTV. Voor de techniek worden zij begeleid door Gert-Jan Hayes en de eindredactie ligt in handen van docent en leerjaarcoördinator Hans van der Kraan. De leerlingen maken items over uiteenlopende activiteiten die op school plaatsvinden zoals het glazen huis, de muziekavond, diploma-uitreikingen, Open Huis en informatieavonden. Actueel zijn de onderwerpen over het onderwijs op afstand en de heropening van de school. De items worden afgewisseld met verschillende terugkerende rubrieken zoals een challenge, de leerlingen tegen de leraren of een quiz. De laatste jaren wordt de filmcrew ook steeds meer ingezet bij verschillende samenwerkingen, zoals het Zoetermeers Dictee en basisschoolmusicals. Momenteel legt de filmploeg het proces Strategie in beweging van de Unicoz onderwijsgroep – waartoe ONC Parkdreef behoort - vast in beeld.
De livestream over jongerenparticipatie is terug te zien op het YouTube-kanaal van SIB en via de website van ONC Parkdreef.

-advertenties-

-goede doel-