3mp vo onc clauslaanHet ONC Clauslaan stapt vanaf woensdag af van de online lessen die de leerlingen al bijna 3 maanden volgen en ontvangt alle leerlingen op school, elke dag. “Maar niet allemaal tegelijk, dan wordt het echt te vol in school!”, aldus Rik Zwart, teamleider onderbouw op het ONC Clauslaan.

Vanuit de overheid is de verplichting om alle leerlingen minimaal 1 dag per week naar school te laten gaan, de invulling hiervan mogen de scholen zelf regelen. In het voorjaar van 2020 koos het ONC nog voor een gemengde aanpak: online lessen gecombineerd met lessen op school. “Dit zorgde toch wel voor het nodige kunst- en vliegwerk”, aldus Zwart, “er worden bij ons ook veel praktijklessen gegeven wat de combinatie online en fysiek heel lastig maakt.”
Nu kiest de school voor vmbo-onderwijs voor een aanpak waarbij alle leerlingen, elke dag, één dagdeel naar school komen en het andere deel van de dag thuis werken aan de opdrachten. Zwart: “De eerste- en vierdejaarsleerlingen komen in de ochtend naar school, de tweede- en derdejaars hebben in de middag les. Wij hebben als school het geluk dat we veel open ruimten hebben. Onze lokalen hebben niet de traditionele muren en deuren, maar zijn gevestigd in open ruimtes. Hierdoor kunnen we heel snel voldoende ruimte maken om de hele klas in één keer les te geven en ze toch allemaal op anderhalve meter afstand te laten zitten.”

 

‘Blij om weer naar school te gaan!’

De leerlingen zijn over het algemeen erg blij weer naar school te kunnen, zij lieten weten het online thuisonderwijs erg zwaar te vinden en na 3 maanden thuis ernaar uit te kijken weer gewoon echt les te krijgen. “En de ontmoetingen, al is het op afstand, met medeleerlingen en docenten, dat is ook enorm belangrijk! Vooral op hun leeftijd”, aldus Zwart.
De gymlessen zullen vanaf woensdag ook weer starten, nog niet met de hele klas in de gymzaal, maar met aangepaste gymles buiten.

 

Ook op zaterdag naar school

De examenleerlingen van het ONC Clauslaan kunnen er voor kiezen om ook op zaterdag naar school te gaan. Gedurende 10 zaterdagen zijn er extra examentrainingen in kleine groepjes om de stof voor het examen nog eens goed door te nemen. De lessen zijn vrijwillig, maar worden natuurlijk warm aanbevolen als een leerling achterstand of problemen heeft met een vak. De animo voor de extra zaterdaglessen is groot, zowel bij leraren als leerlingen.
Rik Zwart: “De leerlingen merken dat ze met zo’n zaterdagles van een paar uur een flinke stap vooruit maken en zich goed kunnen voorbereiden op het examen. Maar ook de collega’s zijn heel gemotiveerd om extra les te geven, ik heb al een paar keer gehoord dat zij het een heel waardevolle bijdrage vinden.”
De extra bijlessen worden betaald vanuit de subsidie van de overheid om achterstanden, ontstaan door corona, weg te werken. Zwart: “We merken wel dat er gaten zijn gevallen door corona, maar zien de examens toch met vertrouwen tegemoet. De leerlingen grijpen de kans aan om extra les te volgen en vanuit de overheid zijn er ook extra maatregelen genomen voor de examens, zoals het mogen wegstrepen van een onvoldoende.”

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-