DSCN1019

Oscar Zwanenburg in het Ado Den Haag Stadion

U heeft ze misschien al rond zien lopen in het Stadshart: jongeren in neon gele hesjes, zwart petje op en druk aan het communiceren door hun walkietalkie. Deze jongeren waren vroegtijdige schoolverlaters, maar dankzij de opleiding Sport- en Citysteward Haaglanden die ze volgen zijn ze nu druk bezig om aan een betere toekomst te werken. Mede dankzij Oscar Zwanenburg, coördinator van dit traject, heeft deze groep een tweede kans gekregen: “Investeren in jezelf is gewoon zó belangrijk”.

De opleiding Sport- Citysteward is een praktische training ontwikkeld in 2009 door Wim Koster van het ROC ID College. De samenwerking die hieruit is voortgekomen bestaat uit ADO Den Haag het ROC ID College en alle gemeenten binnen de regio Haaglanden. Tijdens dit traject – welke zes maanden duurt – ontdekken de deelnemers welk beroep of opleiding bij hun past en wat hun sterke kanten zijn. Na het succesvol doorlopen van de training behalen ze een mbo-diploma 1 Arbeidsmarktgekwalificeerd Assistent (AKA) en zijn ze toelaatbaar tot alle niveau 2-opleidingen binnen het mbo.

 City- en Sportsteward Haaglanden
De deelnemers krijgen onder meer les in rekenen en taal. Verder lopen ze voornamelijk stage in het “Kyocera” stadion van ADO Den Haag, maar ook in bijvoorbeeld het Stadshart of bij grote (sport)evenementen in Zoetermeer of Den Haag. Ze trainen twee dagdelen per week om vaardigheden bij te brengen zoals weerbaarheid, communicatie en worden hierbij intensief begeleid door docenten die veel ervaring hebben met het begeleiden van werkzoekende jongeren en het begeleiden van voetbalsupporters. Veel van de docenten zijn dan ook afkomstig van de politie, de brandweer of van voetbalclubs.

De jongeren begeleiden als service-medewerker groepen supporters en bezoekers bij sportwedstrijden en grote evenementen. Een sportsteward treedt op als gastheer en zorgt voor een goede sfeer op de tribunes. Hij helpt mensen bij het zoeken van hun plaats, verleent EHBO, werkt bij de kaartcontrole en helpt mee bij het regelen van het verkeer. Bovendien kunnen zij bij ADO Den Haag hun “blauwe “ beveiligingspas van de KNVB halen om als steward bij ADO Den Haag te koimen werken.  

De citystewards Haaglanden houden toezicht tijdens bijvoorbeeld drukke koopavonden,  braderieën, kermissen of een sportevenementen zoals de City Pier City loop. Ze staan dan onder supervisie van het politiekorps Haaglanden en onder begeleiding van een eigen stagebegeleider die afkomstig is van de politie.

 Juiste vervolgopleiding
Tijdens dit traject worden de deelnemers ook opgeleid op de volgende onderdelen: fysieke weerbaarheid, fouilleren, bedrijfshulpverlening, proeve van bekwaamheid en sollicitatie vaardigheden. Na het succesvol doorlopen van de training kunnen de deelnemers ook doorleren. Hun begeleider helpt hen bij het kiezen van de juiste vervolgopleiding. “Ik wil dat ze bijvoorbeeld inzien wat beveiligen inhoudt. Zien ze beveiligen als een cowboy- of politiefilm? Want soms gebeurt er helemaal niets tijdens een dienst als beveiliger. Door de stages ontdekken ze wat het allemaal precies inhoudt”, legt Oscar uit.

DSCN1023 Probleemjongeren
“Wij hebben als doelgroep uitkeringsgerechtigden tussen de 18 en 27 jaar. Spijbelaars en schoolverlaters. Dit zijn vaak probleemjongeren met een lastige thuissituatie. Een doelgroep waar dus eigenlijk niemand mee wil werken”, vertelt coördinator Oscar Zwanenburg. Toch is Oscar in de wieg gelegd om op een positieve manier om te gaan met deze doelgroep.

 “Dit werk lijkt misschien heel makkelijk. Maar het is heel uiteenlopend. Het is netwerken, contact houden en vooral de tijd nemen voor mensen. Ik sta er dan ook om bekend dat ik eigenlijk altijd overuren maak. Maar die extra contacturen vind ik heel belangrijk om kwaliteit in dit traject te waarborgen.” Als coördinator van dit traject heeft Oscar ook te maken met allerlei partijen en om het traject goed te laten werken, moet het wel klikken. “Ik als ZZP’er ben heel objectief richting deze partijen. Ik geef mijn mening en heb geen onderliggende belangen. Ik heb wel één doel: samenwerken in het belang van het traject en ervoor zorgen dat het geld goed besteed wordt. Vooral voor de jongens. Dat is het belangrijkste.”

Uit het bedrijfsleven
Oscar is ZZP’er en komt oorspronkelijk ook uit het bedrijfsleven. “Op mijn 20e maakte ik samen met mijn vader automatten in een fabriek en op mijn 21e nam ik dit bedrijf over. Ik combineerde het met een praktijkschool voor jongeren. Ik had geen geld, maar moest wel produceren, dus was dat de perfecte oplossing”, legt Oscar uit. “Het is toch altijd blijven hangen die gasten. Ik vond het geweldig om met ze te werken en mijn kennis aan ze over te dragen.”

Vervolgens wilde Oscar op zijn 43e iets anders doen met zijn carrière en besloot het bedrijf aan zijn broer over te laten. “Al snel vroeg iemand via via of ik mijn visie over wilde brengen op schooltrajecten. Fantastisch dacht ik! Ik heb namelijk heel wat mee gemaakt en genoeg te vertellen, dus ik zag dat wel zitten.”

20130217 10885Jeugd daagt uit
In zijn jongere jaren was Oscar naast drukke bedrijfsman ook voetbaltrainer voor verschillende jeugdteams: “Sport beoefenen met de jeugd is onwijs leuk en is altijd een uitdaging. Zo train ik op dit moment de A1 jeugd van XerxesDZB in de leeftijdscategorie 16-18 jaar. Ik ben iemand die graag grenzen wil verleggen en voor prestaties wil zorgen. In dit traject haal ik dat er weer telkens uit”, legt hij uit.

Zo heeft Oscar gezorgd voor het huidige traject: “Ik heb de volledige vrijheid gekregen van het ID college. Bij de start van deze opleiding kwamen de jongeren hier eigenlijk alleen bezigheidstherapie uitoefenen. Het was hartstikke leuk en gezellig, maar uiteindelijk hadden ze nog steeds schulden, geen diploma, niets.”

Geen bezigheidstherapeut
Vervolgens is Oscar met het ID college rond de tafel gaan zitten om de opleiding interessanter te maken. Zo is het er het idee gekomen om diploma’s in te voeren bij dit traject en in begin 2011 is dit ook ingevoerd. “Ik ben geen bezigheidstherapeut. Ik wil een doel hebben, voor mezelf maar ook voor die gasten. Er is geld in geïnvesteerd en daar moet toch een mooi resultaat uit komen?”

 Jas uit en mobiel weg
“Wat wij als eerste willen doen in deze training, is structuur aanbrengen,” zegt Oscar Zwanenburg. “Onze jongeren zijn een heel onregelmatig leven gewend: spijbelen, verveling, hangen op de bank. Hier leren ze weer op tijd te komen, zich op één ding te focussen en samen te werken. Maar ik vind het vooral heel belangrijk dat ze een juiste houding aannemen. Daarbij hoort dus ook dat je je jas uit doet, mobieltje weg en tas van tafel. Bij een toekomstige baan wordt dat ook niet geaccepteerd, dus bij mij ook niet”, vertelt Oscar streng maar rechtvaardig. “Maar vooral wil ik ze ook vertrouwen bij brengen. Dat ze hier goed zitten en er voor zorgen dat ze dit zelf echt willen. Dat vind ik belangrijk.”

 20130217 10874Nederlands kampioen kogelstoten
Sportman Oscar is naast voetbaltrainer ook in andere sporten druk bezig geweest. Zo is hij Nederlands kampioen kogelstoten geweest en dit record  staat nog steeds op zijn naam. “Vanwege mijn sport verleden vind ik sport het belangrijkste onderdeel in deze training. Door sporten ben ik sociaal geworden, heb ik leren omgaan met tegenslagen en is eigenlijk mijn karakter mee gevormd. Met sporten kan je namelijk lekker losgaan en problemen thuis vergeten en kan je je energie kwijt. Ook leer je discipline te krijgen met sporten. Eigenlijk alles wat je dagelijks in de maatschappij zou moeten toepassen leer je van sporten.”

Jij hebt iets’
Alle deelnemende partijen betrokken in deze opleiding vinden het belangrijk dat er gekeken wordt naar de talenten en de mogelijkheden die de jongeren hebben. “Zo hadden we laatst een jongen. Zijn ouders waren overleden en hij had een drugsverleden. Maar ik merkte al heel snel aan hem dat het een sociale jongen was die onwijs goed kon praten. Dus zei ik tegen hem: ‘jij hebt iets’. Ik heb hem een presentatie laten geven over drugs en vervolgens praatte hij bijna een uur door waarbij iedereen aan zijn lippen hing. Daarna heb ik het ID college gebeld en nu is hij onderwijzer bij een basisschool!”

Succesfactor
Niet alleen deze jongen, maar ruim tachtig procent van de stewards uit dit traject stroomt door naar een baan of een vervolgopleiding. “Dat is toch fantastisch? Ze ontdekken bij ons hun sterke kanten en wat voor soort werk bij hen past. En als dingen lukken, zie je hun zelfvertrouwen groeien.”

Drijfveer
“Het mooiste van dit traject is de diploma-uitreiking. Dan denk ik: ik heb het toch weer voor vijftien jongeren voor elkaar gekregen. Dat is echt mijn drijfveer”. Maar uiteraard is het niet alleen rozengeur en maneschijn volgens Oscar: “Er zijn dagen dat ik me afvraag waar ik mee bezig ben vanwege de psychische druk die er bij komt kijken. Mijn vrienden verklaren me ook voor gek, omdat ze me alleen als ondernemer kennen. Maar dan heb ik toch weer dat trotse vadergevoel dat het weer gelukt is. Want, waarom lukt het mij toch weer wel en die anderen niet?”, legt Oscar bescheiden uit.

“Consequent en eerlijk zijn gepaard met discipline. Zo krijg ik het voor elkaar. Mijn grootste drijfveer is om die jongeren weer op de rails te krijgen terwijl iedereen zegt dat het niet zal lukken. Maar uiteindelijk krijgen ze toch hun diploma’s en heb ik er weer honderd gelukkig gemaakt. Ja, in drie jaar tijd hebben we toch heel wat gerealiseerd!”, vertelt Oscar met een grote glimlach op zijn gezicht.

Als eigen kinderen
“Deze jongens zijn niet zo complimenteus en zeker niet in het openbaar. Maar soms krijg ik na een maand een persoonlijk bedankje: ‘zonder jou had ik het niet gered, Oscar’. Dat zijn toch mooie dingen? Dan merk ik weer dat ik ze een beetje als mijn eigen kinderen zie. Daar doe ik het nou allemaal voor!”, aldus Oscar Zwanenburg, coördinator van de Sport- en Citysteward Haaglanden.

Interview door: Dorien Makkink

-advertenties-

-goede doel-