20210115 22655

Juf Linda leest voor aan groep 3

Het ‘Lockdown-onderwijs’ op basisschool de Buytenkans in Buytenwegh heeft zijn nieuwe ritme gevonden. Directeur Nancy de Vries: “Het is verre van ideaal natuurlijk, het liefst heb ik alle kinderen op school, maar we doen wat we kunnen.”


De meeste kinderen zitten nu thuis en krijgen digitaal les van hun eigen juf of meester. Nancy: “Tijdens de eerste lockdown hebben we heel erg ingezet op devices, en nu heeft iedere leerling thuis de mogelijkheid om met een laptop mee te doen met de digitale lessen.” Maar de school verzorgt ook de noodopvang voor kinderen met ouders in vitale beroepen of kwetsbare kinderen. De Buytenkans heeft relatief veel kinderen met ouders die werken in vitale beroepen, ongeveer een derde van de kinderen komt regelmatig op de noodopvang op school. “Daarbij horen ook de kwetsbare kinderen, waarvan we vaak in de eerste lockdown al zagen dat ze het thuis niet redden. Bijvoorbeeld een kind met anderstalige ouders of een leerling waarbij het écht niet lukt om zich thuis goed te concentreren op het werk of een leerling die sociaal-emotioneel kwetsbaar is. Ook zij worden op school opgevangen. We merken nu dat méér kinderen klem komen te zitten. Werkgevers waren tijdens de eerste lockdown vaak nog wel coulant voor thuiswerkende ouders met kinderen, maar die rek is er nu uit.”

 

Nieuwe letters leren

De leerlingen zelf zijn er onverdeeld blij mee, dat ze naar school kunnen. Tijdens het buitenspelen met juf Linda willen alle kinderen wel even vertellen dat ze het fijn vinden op school. Shastri uit groep 3: “Ik leer meer op school dan thuis!” en ook Miguel kan zich niet voorstellen hoe hij het allemaal alleen thuis zou moeten doen: “Op school leren we nieuwe letters. Als het dan niet lukt om ze te schrijven komt de juf helpen, dat vind ik heel fijn.” De zus van Dina is ouder en heeft wel online les, maar ook Dina zit liever op school: “Ik kan hier beter leren en thuis mag ik niet alleen naar buiten. Dan kan ik helemaal niet met vriendinnen spelen!”

 

Extra coronabijles

Scholen krijgen door de coronacrisis extra mogelijkheden om kinderen te helpen met bijles. Op de Buytenkans worden hiervoor extra onderwijs assistenten en stagiaires ingezet. Dit kan op school, maar ook bij de digitale lessen. Terwijl de juf online de hele klas aan het werk zet, neemt de onderwijsassistent een leerling even apart voor wat extra uitleg. Maar ook in de klas zijn de assistenten hard nodig, voor de juf is het lastig om het grootste deel van de klas online aan te spreken en tegelijkertijd de kinderen die door noodopvang wel een plekje in de klas hebben, aandacht te geven.

 

Hybride onderwijs

Toch heeft de lockdown niet alleen maar nadelen, Nancy ziet ook zeker voordelen van de digitale lessen: “Ik denk dat het hybride onderwijs echt moet blijven voor kinderen die bijvoorbeeld door ziekte een tijd niet naar school kúnnen. Zij kunnen dan wel een paar uur per dag digitaal les volgen en daar hebben we nu ontzettend veel ervaring mee opgedaan!”

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-