20200427 18606Waarnemend Burgemeester Lokker vertrekt alweer uit Zoetermeer, door de coronamaatregelen met stille trom. Ook het aantreden van Jan Pieter Lokker, midden in de eerste coronagolf, gaf geen mogelijkheid tot een publiek feestje. Wie is deze ‘onzichtbare’ burgemeester?


Woensdag 30 september is zijn laatste werkdag, na 6 maanden waarnemend burgemeester te zijn geweest tussen de burgemeesters Aptroot, die op maart afscheid nam, en Michel Bezuijen, die vanaf 1 oktober de nieuwe burgemeester van Zoetermeer zal zijn. Geen welkom en geen afscheid, slechts weinig Zoetermeerders konden persoonlijk kennis maken met burgemeester Lokker. Ook grote evenementen konden niet doorgaan tijdens zijn burgemeesterschap. Normaal opent de burgemeester bijvoorbeeld Koningsdag en heeft voor het publiek zichtbare optredens op 4 en 5 mei, maar ook dit werd kleinschalig gehouden of digitaal uitgezonden. Zelfs de Koninklijke onderscheidingen werden dit jaar telefonisch uitgereikt.

 toespraak lokker  20200427 18596
 De digitale uitzending op 4 mei  Toost met bewoners van een zorgcentrum op Koningsdag


Toch heeft Lokker goede herinneringen aan Zoetermeer: “De stad heeft zich van zijn beste kant laten zien en zich niet klein laten krijgen door dit virus. De stad is blijven leven door de vitaliteit van de inwoners, die elkaar helpen waar ze kunnen.” Voordat Jan Pieter Lokker in Zoetermeer waarnemend burgemeester werd, kende hij de stad alleen van de Mandela-brug, waar hij onderdoor reed op weg naar Den Haag. Hij raakte onder de indruk van de bijzondere woonomgeving die Zoetermeer biedt, met veel groen en bijzondere architectuur. Lokker maakte graag fietstochten door de stad en verdwaalde zelfs in het Westerpark, dat groter bleek dan hij verwachtte. Hij sprak met zoveel mogelijk Zoetermeerders, soms fysiek, soms online en probeerde bij alle facetten van de stad betrokken te zijn.
Lokker: “De Zoetermeerders die ik sprak zijn het allemaal wel over één ding eens: Zoetermeer is een heel fijne plek om te wonen!”

 20200627 19172  20200504 18832
 Op gepaste afstand aandacht voor Veteranendag  Krans leggen op een leeg Wilhelminaplantsoen

 

Krijg het weer net zo druk!

Jan Pieter Lokker gaat na het burgemeesterschap in Zoetermeer niet thuis zitten: “Ik vrees dat ik het weer net zo druk krijg!”. Hij gaat zich, in opdracht van de provincies, inzetten voor natuur en landschap. Zo gaat hij in gesprek met natuurorganisaties over het beheer van het landschap, waarbij hij vooral de samenwerking wil opzoeken. “Als we in Nederland geen aandacht hebben voor alles wat leeft, de biodiversiteit, dan gaan we zelf ook dood, zo simpel ligt dat. We moeten op het kleine oppervlak van ons land de natuur koesteren.”


Daarnaast hoopt Lokker weer les te geven in Marokko, Bosnië en Libanon, om jonge politici te inspireren en te leren wat het betekent om in een democratie besluiten te nemen. Dit zijn, door het corona, vooral digitale lessen. “Ik ben elke keer weer enthousiast om te zien hoe enthousiast die jongeren zijn om hun land weer te helpen opbouwen.”

Bekijk hier onze eerdere artikelen over burgemeester Lokker:

Jan-Pieter-Lokker-waarnemend-burgemeester-Zoetermeer

Burgemeester-Lokker-spreekt-Zoetermeerders-toe

Bijzondere-herdenking-in-coronatijd

 

 

-advertenties-

-goede doel-