20200504 1881420200504 18821De jaarlijkse herdenking op 4 mei verliep door de coronacrisis heel anders dan we gewend waren. Het was niet mogelijk om een gezamenlijke viering bij het Zoetermeerse Oorlogsmonument te houden, in plaats daarvan konden de Zoetermeerders vooral digitaal en thuis herdenken.

Burgemeester Lokker plaatste bloemenkransen bij het oorlogsgraf naast de Oude Kerk en bij het monument in het Wilhelminapark. In plaats van een tribune vol toeschouwers en een stille tocht keken een handjevol buurtbewoners toe, vanaf de overkant van het water. Maar de hele plechtigheid was ook live te bekijken via een livestream van de gemeente en de toespraak van de burgemeester was in de middag al online gezet.

20200504 18858Alle inwoners die een blaasinstrument konden bespelen, waren opgeroepen om vanaf hun eigen balkon of tuin het Taptoe signaal te blazen, als signaal voor de 2 minuten stilte. In heel Zoetermeer werd hier ruim gehoor aan gegeven. In Rokkeveen pakte trompettist Arjen van Putten zijn instrument en blies voor de voordeur, met vlag halfstok, het signaal zoals hij dat normaal altijd bij het monument in het Wilhelminapark doet. Arjen: "Dit is voor mij de 9e keer dat ik het Taptoe signaal blaas, het was voor mij geen optie om thuis op de bank te gaan zitten. Ik was dan ook blij met de oproep om vanuit huis de Taptoe te doen. Al is het maar voor een paar mensen en niet voor een vol Wilhelminapark, het hoort er gewoon bij."

Enkele leden van het K en V orkest, normaal ook elk jaar present bij de Zoetermeerse Herdenking in het Wilhelminapark, kwamen naar Arjen toe om samen het Wilhelmus in te zetten na de 2 minuten stilte.

Foto's en video: Rita en Mark Neijssel

Foto ('s) door: Gerard van Warmerdam, meer foto's op:  https://foto.vwarmerdam.nl/2020/Dodenherdenking-Zoetermeer-2020/

ozio_gallery_nano

-advertenties-

-goede doel-