toespraak lokkerBurgemeester Lokker kan vandaag geen toespraak houden tijdens de Herdenking, maar zijn boodschap over herdenken is nu via digitale kanalen te zien. De burgemeester benadrukt het belang van stilstaan bij 75 jaar vrijheid.

Burgemeester Lokker: "Misschien vinden wij het leven in vrijheid heel vanzelfsprekend, maar in de wereld om ons heen woeden wel oorlogen. " Lokker vindt het belangrijk om de herinnering aan de oorlog levend te houden door het herdenken en luisteren naar verhalen over de oorlogstijd. Vrijheid is volgens hem veel meer dan de afwezigheid van oorlog, maar moet onderhouden en beschermd worden. 

Na de toespraak van de burgemeester leest de Zoetermeerse Bodhi Kuik  het 4 mei gedicht ‘Vrijheid’ voor.

 

4 mei herdenking in Zoetermeer

Door de coronamaatregelen verloopt de Dodenherdenking vandaag in Zoetermeer bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark anders dan andere jaren. De gebruikelijke herdenking met voorafgaand de stille tocht zal dit jaar niet plaatsvinden. De gemeente Zoetermeer verzoekt inwoners om vandaag de hele dag de vlag halfstok te hangen. Bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark kunnen inwoners op 4 mei tussen 12.00 en 19.30 uur bloemen leggen. Op 4 mei herdenken wij alle burgers en militairen die in Nederland of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en daarna in oorlogssituaties en bij vredesmissies.

 

Bloemen leggen bij het oorlogsmonument

De gemeente Zoetermeer geeft inwoners de mogelijkheid om, met inachtneming van de RIVM voorschriften, tussen 12.00 en 19.30 uur zelf bloemen of een bloemstuk te leggen bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark. Burgemeester Jan Pieter Lokker en zijn vrouw leggen op 4 mei om 18.45 uur met een lid van scoutinggroep John McCormick twee bloemstukken bij de graven van drie Zoetermeerse verzetsstrijders en bij het graf van John McCormick bij de Oude Kerk. Vervolgens vertrekt de burgemeester met zijn vrouw naar het Wilhelminapark. Daar leggen zij vanavond rond 19.00 uur een krans bij het oorlogsmonument. Aansluitend leggen ook een vertegenwoordiging van de gemeenteraad en het Contact Oud Mariniers een krans bij het monument. In het Wilhelminapark worden door de gemeente diverse maatregelen genomen zodat iedereen veilig kan herdenken.

 

Livestream

Vanaf 18.40 uur kunt u vanavond het leggen van de bloemen bij de Oude Kerk en in het Wilhelminapark live volgen via de facebookpagina van de gemeente Zoetermeer.

 

-advertenties-

-goede doel-