volodymyr kurylenko 02Het wekelijkse lunchpauzeconcert in de Oude Kerk (Dorpsstraat 59) zal woensdag 11 december worden verzorgd door Volodykyr Kurylenko uit Oekraïne.Volodymyr is een graag geziene musicus die jaarlijks komt spelen in de serie lunchconcerten.

Zijn passie voor het instrument wat hij bespeelt (Bayan) weet hij duidelijk over te brengen op het publiek, dat dan ook altijd in ruime mate aanwezig is. Hij zal muziek spelen van o.a Victor Dikusarov (1932-1992),Ye. Derbenko en J.S. Bach (1685-1750).

Met zijn intieme klank en orkestraal geluid brengt de Russische knopaccordeon (bajan) uiteenlopende genres overtuigend tot klinken, zeker als het instrument bespeeld wordt door de Oekraïense musicus Volodymyr Kurylenko (1973). Op uitnodiging van de Zuid-Limburgse Stichting Desna komt hij regelmatig voor een concertbezoek naar ons land. Bovendien kon Desna drie jaar geleden een nieuw, op maat 'gesneden' instrument voor hem laten bouwen in een Moskous atelier. Zonder dit 'gebaar' was het Kurylenko onmogelijk geweest zijn loopbaan voort te zetten.

Na zijn studie aan het Conservatorium te Donetsk koos Kurylenko zoals zovelen van zijn collega's de (onzekere) weg naar het Westen. Het einde van het communisme betekende immers ook een teloorgang van de culturele sector met al zijn verworvenheden. Als straatmuzikant werd hij hier al snel opgemerkt en uitgenodigd om in cafés en bij mensen thuis te komen spelen. En dit werden (muziek)kerkjes en theaters, waaronder het Theater a/h Vrijthof tijdens Jazz Maastricht Masters. Ook speelde hij op 'het muzieklaboratorium van de vpro' Vrije Geluiden.

Ondanks de successen hier vond Kurylenko steeds zijn weg terug naar Oekraïne, waar hij zich sterk maakt voor het behoud van het culturele erfgoed, met name dat van de authentieke bajancultuur. Dit doet hij o.a. door het organiseren van (gratis) concerten, het maken van cd- en video-opnames van collega-bajanspelers, het verspreiden van muziekpartituren enz. Bijzonder verdienstelijk maakt hij zich als 'schatbewaarder' van de oude volksliederen van zijn streek, die op het punt staan te verdwijnen.

 

De concerten en programma,s kunt u ook vinden op de website van Stichting : www.concertenzoetermeer.nl 
De wekelijkse lunchpauzeconcerten in de Oude Kerk zijn gratis toegankelijk en vinden plaats op woensdagmiddag tussen 12.45 en 13.15 uur

-advertenties-

-goede doel-