DIENSTAPOTHEEK ZOETERMEER BLIJFT OPEN IN 2013
Het voortbestaan van de Dienstapotheek Zoetermeer is voor 2013 gered. Dat is het gevolg van het besluit dat de Zoetermeerse apotheken gisteren hebben genomen om garant te blijven staan voor de verliezen van de Dienstapotheek. Wel moet de beherend rechtspersoon van de dienstapotheek, de Stichting Georganiseerde eerstelijnszorg Zoetermeer (SGZ), bezuinigingen realiseren. Om die reden zal de Dienstapotheek vanaf 1 april a.s. niet langer net als de Huisartsenpost om 17.00 uur open gaan, maar pas vanaf 18.00 uur. Op 1 oktober willen de apothekers een besluit nemen over het voortbestaan van de Dienstapotheek in Zoetermeer in 2014. Bij ongewijzigde omstandigheden hebben de apothekers aangegeven dan te kiezen voor gehele of gedeeltelijke sluiting, en aansluiting bij de spoedapotheek in Den Haag.
Directeur van de SGZ, André Louwen, is heel blij met het besluit van de apotheken voor 2013. "Ik snap heel goed dat de apotheken hun huidige bijdrage niet redelijk vinden, en dat we daarom moeten bezuinigen. De SGZ exploiteert zelf ook vier apotheken, en die hebben in 2012 flink verlies geleden. De tijd dat een apotheek een behoorlijke winst maakte, ligt ver achter ons. Apothekers moeten nu elk dubbeltje omdraaien om geen verlies te maken. Maar gelukkig snappen de apothekers ook dat we het tekort van de Dienstapotheek niet weg kunnen bezuinigen, want er is al sprake van een uitgeperste begroting. Voor 2014 moet er dus echt een andere oplossing komen. Maar we hebben nu in ieder geval het komende half jaar om samen met de zorgverzekeraars, de minister en de Tweede Kamer de beste oplossing te zoeken".
De Dienstapotheek Zoetermeer biedt acute farmaceutische zorg tijdens avond, nacht en weekeinden, de zogenaamde ANW-tijden. Het is een apotheek die opereert onder de gezamenlijke verantwoordelijkheid van alle Zoetermeerse apotheken. Hij is gevestigd naast de Huisartsenpost en de Spoedeisende Hulp, en vormt daarmee samen het Centrum voor Acute Zorg en is een door patiënten en cliënten hogelijk gewaardeerde voorziening. Desondanks blijft het voortbestaan ervan dus onzeker. Louwen ziet wel positieve signalen. "Het is in het hele land een worsteling met de acute farmaceutische zorg. De door de minister aangestelde verkenners Rinnooy Kan en Reibestein hebben geconstateerd dat de zorgplicht van zorgverzekeraars op dit punt wel nadere invulling behoeft. Zorgverzekeraar CZ heeft aangegeven dat het niet de voorkeur heeft van CZ om voor acute zorg te verwijzen naar een ander werkgebied. Dat is positief. Maar de vraag blijft of men voor 2014 ook financiële consequenties wil verbinden aan dat standpunt. Men kan niet van de SGZ en de apotheken vergen om de exploitatieverliezen maar voor lief te nemen."
Louwen is nuchter over de situatie. "Ik snap heus wel dat een Dienstapotheek niet de enig mogelijke invulling is voor de acute farmaceutische zorg. En ik snap ook dat je vraagtekens kunt plaatsen bij de kosten van 's nachts open zijn, als er maar 2 à 4 recepten per nacht acuut zijn. Maar mijn standpunt is dat dit in principe voor elke acute voorziening geldt, en dat het geen logica heeft om wel een Huisartsenpost 's nachts open te hebben, maar een Dienstapotheek niet. Wanneer politiek en zorgverzekeraars daar niet meer voor willen betalen, zullen we ons daar bij moeten neerleggen."