platanen 2GroenLinks organiseerde zaterdag samen met de bewoners van de wijk Dorp een bijeenkomst in buurthuis Kom Op over de staat van het groen in Zoetermeer. Raadslid Walter van Steenis en commissielid Liselotte Gips legden de bezoekers een aantal stellingen voor, zoals: 'we kappen geen gezonde bomen'.

Al voor de middag officieel begon, ontstond er een levendig gesprek over de bomen in de straten van Zoetermeer. Het is duidelijk dat dit onderwerp erg leeft onder inwoners. Deelnemers discussieerden enthousiast over de verschillende stellingen. Bij de stelling 'we kappen geen gezonde bomen' merkte men op dat in Zoetermeer de bomen dicht op elkaar geplant zijn, waardoor ze elkaar in de weg kunnen zitten. De vraag was of er gezonde bomen tussenuit gehaald mogen worden, om zo andere bomen meer ruimte te geven. Een bewoner zag graag meer diversiteit in de bomensoorten per straat, om ze op die manier minder kwetsbaar te maken voor ziektes. 'Plant met verstand' was de uiteindelijke conclusie van deze stelling.

Aan de hand van de stellingen kwamen bewoners ook zelf met diverse ideeën. Bijvoorbeeld om verschillende zones van begroeiing in te richten langs wandelpaden. Eén meter langs het pad korte begroeiing voor de veiligheid, daarna iets hoger voor insecten en vlinders en ongeveer twee meter hoog onder de bomen begroeiing voor vogels. Groen dat goed is voor biodiversiteit kan er wat rommeliger uitzien dan keurig gemaaide grasveldjes.

De bijeenkomst eindigde met een kaart van Zoetermeer waarop de bezoekers mochten aangeven waar ze in Zoetermeer graag meer groen zouden willen zien. Ook dit zorgde voor een goed gesprek, terwijl de deelnemers de kaart van Zoetermeer langzamerhand steeds groener kleurden.

 

Meer wijknieuws vindt u op onze speciale wijkpagina's!

www.zoetermeeractief.nl/mijn-wijk

-advertenties-

-goede doel-