gasfornuisDe gemeente vraagt bij het rijk subsidie aan om de hele wijk Palenstein aardgasvrij te maken. Met de aanvraag, voor een bedrag van 6,6 miljoen, zou de ambitie van de gemeente om de wijk van het aardgas af te krijgen aanmerkelijk versneld worden.

De subsidie die het rijk beschikbaar stelt, 100 miljoen euro in totaal, moet verdeeld worden over de gemeenten die zich hiervoor aanmelden. Zoetermeer maakt een goede kans om het geld toegewezen te krijgen, volgens wethouder Robin Paalvast. "Wij zijn al heel ver op dit gebied in Zoetermeer, dus we denken dat we een heel goede kans maken. We zijn er al een hele tijd heel actief mee bezig, hebben al  de eerste nul-op-de-meter woningen in de stad en er is een Green Deal gesloten met alle woningcorporaties en Stedin". Ook is de gemeente Zoetermeer koploper bij de koppeling met het onderwijs, mbo studenten leren in Zoetermeer al alles over de nieuwe manier van bouwen en energie, terwijl elders nog vaak de nadruk ligt op oude bouwtechnieken en bv HR ketels.

 

WKO warmtenet

Voor hoogbouw is een alternatief voor aardgas kostbaar. Met de subsidie vanuit het rijk wil de gemeente een collectief Warmte-koude opslag netwerk aanleggen. De hele wijk zou kunnen profiteren van dit netwerk dat de warmte uit de grond haalt. De subsidie zou inhouden dat het aardgasvrij maken van de wijk veel sneller zou kunnen. "Maar ook als we de subsidie niet krijgen gaan we door met de ambitie 'aardgasvrij'", vertelt wethouder Paalvast, "Dan duurt het alleen wel wat langer".

De subsidies zullen in september worden toegekend.

 

Particuliere markt

Voor particuliere eigenaren van woningen zijn de mogelijkheden om de woning aardgasvrij te maken nu nog beperkt. De totale kosten van aardgasvrij maken en het isoleren van de woning lopen al gauw op tot €45.000 euro, geen geringe investering voor een woningeigenaar. Het is niet altijd makkelijk voor eigenaren om hier een extra hypotheek voor af te sluiten. In de toekomst wil de gemeente het mogelijk maken dat woningeigenaren kunnen meedoen met een gebouwgebonden financiering via Stedin. De woningeigenaar betaalt dan per maand een bedrag aan Stedin voor het aardgasvrij maken, deze verplichting gaat over op de volgende eigenaar bij verkoop van de woning. Een extra hypotheek is dan niet meer nodig.Voor particuliere eigenaren die nu al van het gas af willen stelt de gemeente nu al wel een subsidie beschikbaar. 

 

-advertenties-

-goede doel-