Zoetermeer krijgt 250.000 euro subsidie voor het verbeteren van de zorg en ondersteuning aan mentaal kwetsbare inwoners in de stad. Mensen moeten langer zelfstandig thuis blijven wonen, maar hebben daardoor ook andere ondersteuning nodig.

gezondheidszorg3Ook worden gemeenten verantwoordelijk voor beschermd wonen en maatschappelijke opvang. De gemeente wil deze zorg en ondersteuning verder verbeteren en zo dicht mogelijk bij huis organiseren. Wethouder Vugs: Met deze subsidie kunnen we de samenwerking versterken en zo de zorg beter laten aansluiten. Het mooie is dat de gemeente hier geen opdrachtgever is maar partner en dat we het echt samen gaan doen.’’

Mentaal kwetsbare inwoners zijn bijvoorbeeld mensen die licht verstandelijk beperkt zijn, verslaafd zijn aan alcohol of drugs, of mensen die psychische problemen hebben zoals een depressie. Met het geld gaat de gemeente de samenwerking tussen professionele hulpverleners, vrijwilligers en mantelzorgers verbeteren. In de wijken zijn al 5 wijk-sociaal psychiatrisch verpleegkundigen in Zoetermeer gestart. Zij zijn in de wijken aanwezig voor advies, beoordeling en vroegsignalering bij (het vermoeden van) mentale problemen.

Wethouder Vugs: “Preventie is steeds belangrijker geworden, maar moeilijk te meten in harde cijfers. Wij zetten sterk in op preventie om problemen te signaleren en mensen te helpen voordat er een crisissituatie is. We zijn heel alert op de groep ‘onzichtbaren’, mensen die niet opvallen in de bestaande systemen, maar wel hulp nodig hebben”.

De gemeente wil dat mensen met bijvoorbeeld psychische problemen zoveel mogelijk in hun eigen omgeving kunnen blijven en niet doorverwezen worden naar de Opvang Verwarde Personen in Den Haag. Het project  ‘Opvang Dichtbij’ heeft twee opvangplaatsen in Zoetermeer voor mensen waarvoor even geen plek is in de eigen omgeving of binnen de bestaande opvangmogelijkheden, maar die wel direct tijdelijke opvang en zorg nodig hebben. Ook zijn er twee extra bedden beschikbaar voor acute noodsituaties.

-advertenties-

-goede doel-