Voorlezen1Voorlezen is leuk, gezellig en belangrijk voor de taalontwikkeling van jonge kinderen. In Zoetermeer worden er op verschillende ochtenden op meerdere locaties voorleesactiviteiten voor baby’s en peuters georganiseerd. Een leuke en nuttige vrijetijdsbesteding voor zowel ouders als kinderen.

Elke woensdagochtend zijn er voorleesochtenden van 10.30 – 11.00 uur in het Forum (Stadhuisplein 1), wijkbibliotheek Oosterheem (Oosterheemplein 132) en wijkbibliotheek Rokkeveen (Nathaliegang 81). Ouders zijn met hun kinderen van 2 t/m 4 jaar welkom vanaf 10.15 uur. Het voorlezen duurt van 10.30 tot 11.00 uur. Daarna is er voldoende tijd om samen voorleesboeken uit te zoeken. De toegang gratis.

Gezellige sfeer

De ouders reageren heel enthousiast. “Mijn kind van twee is er dol op”, laat een moeder weten. “We proberen wekelijks hier naartoe te gaan. Ik heb ook nog een baby bij me en zij ligt dan meestal lekker te slapen in de kinderwagen terwijl ik met mijn peuter naar het verhaal luister. Daarna worden er nog leuke liedjes met de kinderen gezongen. De sfeer is erg gezellig. Je zit allemaal in dezelfde fase en dat schept een band en een hoop gezelligheid”. Ook komen er gastouders en verzorgers met peuters van de kinderopvang naar de bibliotheek.

Taalontwikkeling

De voorlezers lezen bekende en minder bekende verhalen voor over allerlei onderwerpen. Er is tijdens het voorlezen veel interactie met de kinderen. Zij worden in het verhaal meegenomen. Voorlezen is ontzettend gezellig en leuk, zowel voor het kind als voor de ouder. Ook speelt voorlezen een belangrijke rol bij de taalontwikkeling en het stimuleert de fantasie van jonge kinderen. De kinderen leren nieuwe woorden tijdens het voorlezen en horen hoe een zin is opgebouwd. Daarnaast leren ze goed luisteren en zich concentreren.

Voorlezen1  Boeken 

Kinderboekencafés

Zoetermeer telt drie kinderboekencafés waar ouders eveneens met hun baby of peuter terecht kunnen voor leesactiviteiten. In het kinderboekencafé ontmoeten ouders met kinderen van 0 tot 4 jaar andere ouders uit de wijk om te lezen, koffie of thee te drinken en deel te nemen aan de activiteiten. In het kinderboekencafé in Noordhove liggen de kinderboekjes al klaar in een grote, lage bak waar de kinderen zelf bij kunnen om er een boekje uit te halen. De baby’s kunnen rondkruipen op een speelkleed dat omringt is met speeltjes en knisperboekjes. Er staan kleine tafeltjes met stoelen waar de peuters aan kunnen zitten met hun boekje. Het is een leuke en speelse activiteit om in aanraking te komen met boekjes, plaatjes, klanken en woordjes.       

De kinderboekencafés zijn gevestigd in Meerzicht (Piëzocentrum Meerzicht, Uiterwaard 11), Noordhove (Wijkcentrum ’t Span, Sullivanlijn 31) en Buytenwegh (Middin, Carry van Bruggenhove 25). De openingstijden zijn van 09.00 tot 11.00 uur. In Meerzicht is het kinderboekencafé op dinsdagochtend open en in Buytenwegh en Noordhove op woensdagochtend.

Tekst en foto’s: Claudia Smit - Berdowski

-advertenties-

-goede doel-