VVDDe VVD is in Zoetermeer de grootste partij geworden, met 16% (was in 2014 14,2%) in de voorlopige uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen. De partij gaat hierdoor van 6 naar 7 zetels in de gemeenteraad.  D66, vorige verkiezingen de grootste partij met toen 20,5% krijgt een gevoelige klap en moet het nu doen met 11% van de stemmen.

D66 moet door dit verlies terug van 8 naar 5 zetels in de nieuwe raad. De VVD mag als grootste partij het voortouw nemen in de onderhandelingen over de coalitie.

Tweede partij is geworden de lokale LHN met 12% van de stemmen, goed voor 5 zetels, de LHN levert hiermee 1 zetel in. GroenLinks stijgt door de verkiezingen van 2 naar 5 zetels in de raad. Het CDA blijft ongeveer gelijk, met 9% van de stemmen en 4 zetels. PvdA en SP gaan beiden terug van 4 naar 2 zetels in de komende gemeenteraad. CU SGP en Zó! Zoetermeer krijgen beide 2 zetels.

Van de nieuwkomers heeft de PVV het hoogst gescoord met 7%, zij halen hiermee 2 zetels binnen voor de partij.  Zoetermeer Vooruit bemachtigde met 5% van de stemmen ook 2 zetels in de raad. De kleinste partij is geworden de  Partij Democratie voor Zoetermeer, die met 1 zetel in de gemeenteraad komt.

Partij voor Zoetermeer, Blanco Lijst (Elmer Tan), Direkte Democratie Nederland en Nieuw Sociaal Zoetermeer haalden niet voldoende stemmen voor een zetel in de raad.

 

Dit is de voorlopige uitslag die rond 23 uur donderdagavond 21 maart bekend gemaakt werd, de definitieve uitslag kan hiervan afwijken. De definitieve uitslag van de verkiezingen wordt op vrijdag 23 maart om 10.00 uur in een openbare zitting van het centraal stembureau bekend gemaakt. Deze zitting vindt plaats in de raadzaal, Engelandlaan 502.

De landelijke uitslag van het referendum stelt de Kiesraad definitief vast op donderdag 29 maart. Ook zullen donderdag 29 maart de nieuwe raadsleden geïnstalleerd worden.

-advertenties-

-goede doel-