historisch festivalHistorisch Zoetermeer is een uniek, gratis toegankelijk, jaarlijks festival. Het trekt jaarlijks vele bezoekers, maar is ook een hele uitdaging om te organiseren. Een kijkje achter de schermen, wat komt er nou eigenlijk allemaal bij kijken om zo’n festival te organiseren.

De drijvende kracht achter het Festival Historisch Zoetermeer is Sebastiaan Smits van Storytellers. “De kracht van het festival is dat we ieder jaar kijken naar wat werkt en wat niet werkt. Wat werkt komt in een of andere vorm terug en wat niet werkt wordt vervangen door andere items. Het Festival Historisch Zoetermeer is volledig afhankelijk van sponsoring en vrijwilligers. Dankzij de steun van grote en kleine sponsors kunnen wij dit jaar nog meer uitpakken.” Er is een groep vrijwilligers rond de organisatie van het festival ontstaan die zich veelal achter de schermen een tijd of zelfs het hele jaar bezig houden met de voorbereiding en uitwerking van de vele plannen.

 

Achter de schermen

Overal worden vrijwilligers voor ingezet en aan alles wordt gedacht. Zo zijn er mensen die helpen bij het opbouwen van tribunes en theater maar ook voor het weer afbreken. Dan zijn er mensen die zich inzetten voor zaken als catering, geluid en verlichting. Zij zorgen voor het plaatsen van een tent die dient als tijdelijke kleedruimte voor de acteurs. Er zijn veiligheidsmensen en EHBO-mensen en zelfs is er bewaking voor in de nacht.  Maar ook is er gedacht aan het storten van een beschermende zandvloer op de markt.

Er zijn dit jaar 30 marktkramen. Wie er allemaal komen en waar de kramen komen te staan dat is door de coördinator markt (Sandy van Gijn) allemaal gepland. Het is aan haar om er voor te zorgen dat iedereen tijdig zijn plekje vindt en dat iedereen na afloop ook weer alles opruimt en afvoert.

-advertenties-

-goede doel-