IMG 20170726 WA0015

Een van de leukste dingen om in de zomer te doen? Een ijsje eten! De Nederlander eet zo’n acht liter ijs per jaar. Amerikanen zijn echte kampioenen met 25 liter per jaar. Hoe is het ijs in Zoetermeer? Vandaag de tweede aflevering: Lekkers.

Zoetermeer telt zes ijssalons: Luciano (Stadshart), Zinn (Meerzicht, Rokkeveen en Oosterheem), Lekkers (ofwel de Ijsmeisjes in de Dorpsstraat) en Zuliani (Dorpsstraat). De test en de interviews leest u op Zoetermeer Actief.

 

Test Lekkers: ijs voor zoetekauwen

Prijs per bolletje: 1,30 euro. Strippenkaart 10 bollen voor 12 euro. Slagroom 0,60. Geen glutenvrije hoorntjes.

ijsmeisjes 2 copyWe beginnen bij de bediening. Die is hier supervriendelijk. Het IJsmeisje rekent bijvoorbeeld voor een groep uit zichzelf het lagere bedrag van de strippenkaart, namelijk tien bolletjes voor 12 euro in plaats van 13 euro. Ook neemt ze de tijd voor advies. Omdat het oog ook wat wil, toch een opmerking over de verpakking waarin we het ijs meekrijgen: daar zou wat meer aandacht aan besteed kunnen worden. We krijgen het ijs mee in twee te grote ronde dozen en de hoorntjes worden in een bonbondoos verpakt. Het ziet er rommelig uit. De hoorntjes zijn in orde: knapperig en stevig. Ook hier geen chocolade in het puntje. Opvallend is dat het ijs wat snel smelt – we namen het mee in een koeltasje met koelelementen – en dat het een wat losse textuur heeft. Daardoor moet je het wat sneller eten. Het verschil tussen ijs gemaakt van gewone melk en ijs van biologische melk – want daarvan is dit ijs van Lekkers gemaakt - kunnen we niet proeven. Het vanille-ijs is roomwit. Er zijn zwarte puntjes van het vanillemerg in te zien. Het heeft een goede vanillesmaak. Niets mis mee. Het aardbeienijs heeft een wat ongezonde roodgele kleur. Het is echt heel zoet en heeft een flink zuurtje. Het smaakt niet subtiel en lichtfris naar aardbei, omdat zoet en zuur de boventoon voeren.  In het yoghurtcherry-ijs, dat een mooie lichtrose kleur heeft, zitten grote stukken kers. Lekker! Het is mooi romig en vol van smaak, maar ook dit ijs vinden we te zoet en te zuur van smaak. Het Zoetermeertje, een van de specialiteiten van Lekkers, is heel lichtbruin van kleur en komt voor ons het beste uit deze test. Er zit een groot stuk witte chocola met nootjes in. Deze prima chocola wordt in eigen chocoladeatelier gemaakt. Het ijs heeft een goede hazelnootsmaak en is smeuiig. Ook hier valt de hoeveelheid zoet op. Dat is uiteraard een kwestie van smaak. In Italië geldt trouwens: hoe zuidelijker je komt, hoe zoeter het ijs.

 

Uitleg test

De test is uitgevoerd door Christa van der Hoff, voormalig culinair recensent van AD/Haagsche Courant en nu culinair journalist bij Zoetermeer Actief. Het ijs werd voordat het interview werd gehouden anoniem gekocht en afgerekend. De test is een persoonlijke impressie en weerspiegelt niet per definitie de mening van de hoofdredactie. Er werden steeds vier bolletjes gekocht. Twee smaken die door de tijden heen altijd populair zijn gebleven, vanille en aardbei, en twee ‘extreme’ smaken. Die laatste zijn bij elke ijssalon anders, omdat we hebben gekeken naar specialiteiten. Gelet is op de kleur, de smaak en de textuur van het ijs. Ook de kwaliteit van het hoorntje is op de proef gesteld.

 

Tekst Christa van der Hoff

Lees hier ook ons interview met een van de IJsmeisjes

Alle Zomerijs artikelen: Zomerijs 2017

 

-advertenties-

-goede doel-