De gemeente Zoetermeer wil de komende tien á vijftien jaar tussen de tien- en zestienduizend woningen bouwen. Zoetermeer gaat uit van een groei met 18.000 tot 30.000 inwoners.  De komende jaren richt het gemeentebestuur zich onder andere op het gebied van het station en de Afrikaweg, het zogenaamde entreegebied.

bezuinigingenDe Boerhaavelaan krijgt een extra impuls door de bouw van 3500 woningen. Dit gebied moet een echte stadswijk worden. Een voorstel hiervoor gaat binnenkort naar de gemeenteraad. Ook wil de gemeente aandacht geven aan de herontwikkeling van kantoorlocaties en verouderde bedrijventerreinen. De ontwikkeling waarin Zoetermeer de komende tien– vijftien jaar blijft groeien wordt Schaalsprong genoemd.

Een en ander blijkt uit de dinsdag gepubliceerde Perspectiefnota 2018, die tevens laat zien dat Zoetermeer financieel gezond is. Uit de jaarrekening over 2016  bleek dat Zoetermeer 1,17 miljoen euro over had. Dit bedrag kan vrij besteed worden. In 2018 wordt een tekort voorzien van 3,9 miljoen euro. Maar in de jaren 2019 - 2021 is er geld over.

De Perspectiefnota 2018 beschrijft wat de gemeente in 2018 en de jaren daarna gaat doen. De belangrijkste punten zijn: investeren in woningbouw, in belangrijke stedelijke gebieden en in sport. Aan deze nota gaat de gemeenteraad in het voorjaarsdebat op de maandagen 20 en 27 juni handen en voeten geven.

 

Kinderen en armoede

Zoetermeer gaat speciale aandacht geven aan mensen die in armoede leven. In 2018 gaat de gemeente met een aantal projecten onderzoeken hoe deze groep het best gestimuleerd en geholpen kan worden. Gebleken is dat mensen door de hoeveelheid regelingen het bos niet meer zien. Als het gaat om gezinnen met kinderen – 1 op de 12 Zoetermeerse kinderen leeft in armoede (Centraal Planbureau) – kan de gemeente de zogenoemde Klijnsma-gelden van het ministerie inzetten. Dit is een bedrag van 800.000 euro. Voor kinderen zijn al wel dingen gedaan: schoolreisjes en zomervakantie-activiteiten zijn mogelijk gemaakt en er is extra begeleiding voor kinderen met een medische indicatie. Zoetermeer wil in 2018 tot de top 3 behoren van steden met een effectief armoedebeleid.

 

Veilige stad

De criminaliteitscijfers zijn in 2016 verder gedaald en zijn ook het afgelopen jaar fors afgenomen. Maar een deel van de jongeren veroorzaakt nog steeds overlast. Daarom is de gemeente van plan in 2018 het project van de stadsmarshalls – nu in twee wijken waaronder Meerzicht – in te voeren in alle wijken. 

 

Busstation

De entree van de stad moet beter, vindt de gemeente. Zij denkt aan een andere, logischer plek van het busstation bij Centrum West. Er zou een centraal stationsplein moeten komen met ondermeer een P&R en andere voorzieningen. Ook zijn er plannen voor lightrailverbindingen van Zoetermeer met Rotterdam en Leiden.

In 2018 worden er beslissingen genomen over de ontsluiting van Nutricia. De gemeente gaat ook aan de slag met de invoering  van de nieuwe Omgevingswet in 2019. Deze wet maakt het ondermeer mogelijk dat bijvoorbeeld een bouwvergunning gemakkelijker kan worden aangevraagd.

 

Huiskamer van de wijk

De gemeente moet de digitale dienstverlening fors uitbreiden. In 2020 moeten alle producten en diensten van de gemeente digitaal beschikbaar zijn. Maar ook het persoonlijke contact wordt belangrijker. Daarom ontwikkelt de gemeente de zogenoemde huiskamer in de wijk: een plek waar de inwoners van de wijk zich thuis voelen en makkelijk in contact kunnen komen met zorgpartners en gemeente.

 

Uniek videogame museum

De gemeente gaat, omdat de inwoners steeds harder roepen om een buitenbad en een tropisch zwemparadijs, een marktonderzoek doen naar de mogelijkheden. Het Living Museum, een soort lifestyle museum, wordt in 2018 geopend. Tevens wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een videogame experience centrum. In dit museum komt een bijzondere collectie videogames, waarbij de complete geschiedenis van de gamecultuur op interactieve wijze wordt verteld. Zoetermeer wordt daarmee het eerste experiencecenter in Europa.

Over de Perspectiefnota 2018 heeft de gemeente Zoetermeer een speciaal hoofdstuk gemaakt op haar website: http://www.zoetermeer.eu/politiek/nota/2018/

Tekst Christa van der Hoff

-advertenties-

-goede doel-