Holland Outlet Mall Zoetermeer Credits ProvastAfgelopen week zijn de tussenresultaten bekend gemaakt van de onderzoeken die zijn ingesteld naar de mogelijkheden en effecten van de komst van een outletcentrum nabij het centrum van Zoetermeer. Het bestuur van de Stichting Winkelcentrabelang Zoetermeer was daarbij aanwezig en is teleurgesteld in het globale karakter van de onderzoeksresultaten.

De SWZ heeft vooral kritiek op de onderzoeken naar de effecten van de mogelijke komst van een HOM. De onderzoeken geven onvoldoende aan wat de verwachte gevolgen zijn voor de omliggende wijken en de mode- en sportbranche in het bijzonder. Gebruikte onderzoeksgegevens zijn verouderd, zoals het Randstad Koopstromenonderzoek uit 2011. Er is veel veranderd in het winkellandschap in de afgelopen vijf jaren en deze gegevens zijn in 2016 niet meer te gebruiken, stelt SWZ.

Dennie van Herwijnen, woordvoerder inzake HOM: “De SWZ is van mening dat deze cijfers geen goed uitgangspunt vormen om inschattingen op te baseren. Het zou onverantwoord zijn op deze basis een besluit te nemen.”

 

Zorgen van de SWZ

De zorgen van de SWZ zijn niet weggenomen door de resultaten van deze effectenonderzoeken. Dat geldt ook voor de schatting van de groei van de werkgelegenheid. Bij deze schatting is niet duidelijk of rekening is gehouden met het mogelijke verlies van werkgelegenheid van omliggende mode- en sportwinkels. Ook de gevolgen voor de lokale horeca en schoenenbranche zijn niet nader onderzocht.

De SWZ is niet per definitie tegen de komst van een outletcentrum. Het HOM zou een positieve bijdrage kunnen leveren aan de werkgelegenheid en zorgen voor groeiende bezoekersaantallen in Zoetermeer. Maar zij pleiten wel voor verder onderzoek om duidelijkheid te geven over de problemen.

 

Winkeliersvereniging Dorpsstraat niet enthousiast over onderzoeksresultaten HOM

Ook Winkeliersvereniging Dorpsstraat ziet geen reden tot enthousiasme over de gepresenteerde onderzoeksresultaten van de HOM. Gezien de actuele ontwikkelingen in de retail zijn er grote zorgen over de mogelijke gevolgen van de komst van een outletcentrum. Waar landelijk de schrik er stevig inzit na een jaar waarin het nieuws gedomineerd wordt door faillissementen van grote retailers, is het voor de winkeliersvereniging moeilijk te begrijpen dat er een kolos wordt gebouwd waarin meer retail komt.

“Alle inzichten wijzen erop dat er teveel vierkante meters winkeloppervlak zijn en dan wil de gemeente er nog even 30000 vierkante meter aan toevoegen. Hoe verbind je zo’n idee aan de realiteit?”, zo vraagt de voorzitter van de winkeliersvereniging, Lon Oosterbroek zich af.

-advertenties-

-goede doel-